چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

بعد از حاملگي، لکه قهوه‌اي رنگي روي گونه‌ام ايجاد شده است. چگونه مي‌توانم آن را برطرف کنم؟ علت به وجود آمدن اين لک چيست؟ راهنمايي‌ام کنيد.

پاسخ :
به اين لکه‌هاي قهو‌ه‌اي رنگ، ملاسما مي‌گويند. علت اصلي ملاسما ناشناخته است. سابقه فاميلي، تغييرات هورموني، حاملگي، مصرف قرص‌هاي پيشگيري از بارداري، اشعه خورشيد و حتي نور شديد لامپ نيز در توليد ملاسما و تحريک سلول‌هاي توليدکننده رنگدانه موثر است.
اما درمان ملاسما: ضدآفتاب‌ها بهترين و اصلي‌ترين درمان ملاسما هستند. با يک طيف وسيع و درنظر گرفتن SPF ضد آفتاب که 30 و يا بالاتر باشد. به علاوه، ضد آفتاب‌هاي فيزيکي مانند لوسيون يا کرم اکسيد دو زنگ يا تينانيوم دي‌اکسيد مي‌تواند براي اشعه ماوراي بنفش و نور مرئي استفاده شود.
هرگونه پاک‌کننده صورت، کرم‌ها يا آرايش که سبب تحريک پوست مي‌شود، بايد قطع شود چون موجب بدترشدن ملاسماست. اگر به دليل مصرف قرص پيشگيري از بارداري به ملاسما گرفتار شده‌ايد، شايد با قطع آن بهبود يابيد. انواع گوناگوني از کرم‌هاي بي‌رنگ‌کننده در درمان ملاسما در دسترس هستند. کرم‌هاي بدون نسخه با غلظت کم هيدروکينون، معمولي‌ترين کرم‌هاي بي‌رنگ‌کننده هستند که دو بار در روز براي اشکال خفيف ملاسما کاربرد دارد. انجام پيلينگ شيميايي، ميکرودرم ابريژن و ليزر مي‌تواند کمک‌کننده باشد اما با تحريک پوست همراه است و گاهي به بدتر شدن ملاسما منجر مي‌شود.