چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

از نظر روايات فلسفة سجده بر خاك چيست؟

پاسخ :
خود رسول گرامي (ص) فلسفة سجده بر خاك را در حديثي بيان كرده است و به روشني مي‌رساند كه اصرار تشريع اسلامي بر سجده بر زمين جنبه تربيتي داشته است.
حضرتش فرمود: «إذا صلي أحدكم فليلزم جبهته و أنفه الأرض حتي تخرج منه الرغم.» (نهايه ابن أثير:2،ماده رغم.)
[هر‌گاه كسي از شما نماز گزارد، پيشاني و بيني خود را بر زمين قرار دهد تا ذلت و خضوع خود را آشكار سازد.]
هشام بن حكم از امام صادق (ع) فلسفه سجده بر زمين را پرسيد، و امام در پاسخ آن چنين فرمود:
«زيرا سجده خضوع و فروتني در برابر خدا است و هرگز شايسته نيست انسان پرستشگر بر خوردني‌ها و پوشيدني‌ها سجده كند زيرا معبود دنياپرستان خوراك و پوشاك است، بنابراين نبايد بر آنچه كه معبود دنيا پرستان است سجده كرد، در حالي كه سجده بر خاك و زمين بالاترين و برترين مظهر فروتني و خضوع در برابر خداست.» (بحار الأنوار:82/147،باب مايصح السجود عليه.)
www.eporsesh.com