چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

چرا در حج بايد قرباني كرد؟ و چه حيواناتي را مي‌شود قرباني كرد؟

پاسخ :
قرباني يكي از دستورات الهي در اعمال حج است كه حقيقت آن به طور كامل و قطع براي ما مشخص نيست‌، اما برخي از مطالبي كه در آيات و روايات‌، در اين‌باره آمده است عبارت است از:
1. پيامبر اكرم‌مي‌فرمايد: "خداوند قرباني را قرار داده است تا مساكين از گوشت سير شوند"(بحارالانوار، علامه مجلسي‌، ج 96، ص 296ـ298، مؤسسة الوفأ.) لذا سفارش شده كه حيوان چاق را براي قرباني انتخاب و گوشت آن سه قسمت شود، يك بخش براي خودشان‌، بخش دوم را به فقرا بدهند، و بخش سوم را هديه نمايند.(ر.ك‌: تحرير الوسيله‌، امام خميني‌;، ج 1، ص 423ـ424، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني‌; / بحارالانوار، همان‌.) قرآن كريم نيز مي‌فرمايد: "فَكُلُواْ مِنْهَا وَ أَطْعِمُواْ الْقَانِع‌َ وَ الْمُعْتَرَّ;(حج‌،36) از گوشت آن‌ها بخوريد، و مستمندان قانع و فقيران را نيز از آن اطعام كنيد. اين گونه ما آن‌ها را مسخرتان ساختيم‌، تا شكر خدا را به جا آوريد".
2. ابوبصير از امام صادق‌علت قرباني را پرسيد، حضرت فرمود: "هنگامي كه اولين قطرة خون قرباني به زمين مي‌ريزد گناهان صاحبش بخشيده مي‌شود; و به وسيلة قرباني معلوم مي‌شود چه كسي تقواي الهي دارد"(بحارالانوار، همان‌.) قرآن مجيد نيز مي‌فرمايد: "نه گوشت‌ها و نه خون‌هاي آن‌ها، هرگز به خدا نمي‌رسد. آن‌چه به او مي‌رسد، تقوا و پرهيزگاري شماست‌. اين گونه خداوند آن‌ها را مسخّر شما ساخته‌، تا او را به خاطر آن كه شما را هدايت كرده است بزرگ بشمريد، و بشارت ده نيكوكاران را"(حج‌،37)
3. قرباني يكي از شعائر و نشانه‌هاي الهي و موجب خير و بركت است‌: "وَ الْبُدْن‌َ جَعَلْنَـَهَا لَكُم مِّن شَعَغ‌رِ اللَّه‌ِ لَكُم‌ْ فِيهَا خَيْرٌ;(حج‌،36) و شترهاي چاق و فربه را (در مراسم حج‌) براي شما از شعائر الهي قرار داديم‌; در آن‌ها براي شما خير و بركت است‌."; قرباني حج‌، نشانة قرباني حضرت ابراهيم و بزرگداشت و زنده نگه داشتن ياد خليل خداست كه خالصانه و براي انجام فرمان الهي تصميم گرفت فرزندش را قرباني كند.
4. قربان وسيلة تقرب و نزديكي به خداوند است‌، كه حضرت علي‌مي‌فرمايد: "اگر مردم مي‌دانستند چه فوايدي در قرباني است‌، هر آينه قرباني مي‌كردند و لو با قرض گرفتن باشد"(بحارالانوار، همان‌.)
حيواني كه براي قرباني انتخاب مي‌شود بايد شرايطي داشته باشد از آن جمله‌:
الف‌: صحيح و سالم باشد، مريض نباشد.
ب‌: كامل باشد و اعضايش ناقص مانند: كور، گوش بريده و... نباشد.
ج‌: لاغر نباشد.
د: از جهت سنّي شتر بايد حداقل وارد شش سال شده باشد، و گاو و بز حداقل وارد سه سال‌، و ميش حداقل وارد دو سال شده باشد.(تحرير الوسيله‌، همان‌، ص 423.)
جهت آگاهي بيشتر از احكام قرباني مناسك حج به مرجع تقليد خود مراجعه فرماييد.
www.eporsesh.com