چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

چـرا علما در رساله هاى خود مشروبات الكلى را نجس شمرده اند , در صورتى كه الكل غالبا اشياء را ضد عفونى مى كند و بسيارى از ميكروبها را از بين مى برد با اين وصف , حكمت نجس بودن آن چيست ؟

پاسخ :
اصـولا مـوضـوعاتى كه در اسلام نجس و ناپاك شمرده شده , اسرار و علل گوناگونى دارددسته اول : چيزهايى كه ذاتا ناپاك و پليدند و سرچشمه بسيارى از بيماريهامى باشند - مانند بول و خون و ... - از اين جهت اسلام آنها را نجس معرفى كرده ولازم الاجتناب دانسته است . دسته دوم : چيزهايى است كه پليدى ظاهرى ندارند , ولى آلودگى معنوى دارند و همين امر سبب شـده است كه اسلام آنها را ناپاك بشمارد - مانند كفار - ممكن است كافر ازنظر ظاهر پاك و تميز باشد , ولى از آنجا كه داراى عقايد انحرافى است , روحا يك نوع آلودگى دارد كه هرگز با تنظيف بدن و رعايت اصول بهداشت از بين نمى رود . اسـلام بـراى حـفـظ عقايد مسلمانان آنها را ناپاك شمرده است تا از آميزش كامل مسلمانان با آنها جـلـوگـيرى به عمل بياورد و در سايه آن , طهارت روحى آنان محفوظبماند و اگر آنها را ناپاك نمى شمرد و هرگونه آميزش با آنها را اجازه مى داد , چه بسا افراد ضعيف تحت تاثير افكار و گفتار آنها واقع مى شدند . بـعـلاوه , آميزش كامل با آنها سبب نفوذ آنان در جوامع اسلامى و گستردن برنامه هاى استعمارى مـى گـردد , ولـى آمـيـزش مـحـدود بـا آنها بر اساس مبادلات تجارى و علمى , باتوجه كامل به جلوگيرى از خطرات آنها , ممنوع نيست ; و لذا اسلام آن را نهى نكرده است . دسـته سوم موضوعاتى است كه اين نوع پليديها را ندارند , ولى مبدا يك سلسله مفاسد اجتماعى و فردى هستند - مانند مشروبات الكلى . درسـت است كه الكل اجسام را ضد عفونى مى كند , ولى آشاميدن نوشابه هاى الكلى موجب مفاسد بى شمارى است . اسـلام به منظور جلوگيرى از اين مفاسد , آن را نجس شمرده است تا بدين وسيله محدوديتهايى در آن ايجاد كند و در نتيجه مردم را از آن دورنگاه دارد . زيـرا بـديهى است كه اگر چيزى ناپاك و نجس باشد , يك نفر مسلمان سعى مى كند هر چه بيشتر خود را از آن دور نگاه دارد و زندگى خود را به آن آلوده نسازد و همين امرباعث مى شود كه از آن فاصله بگيرد ; روشن است كه اين تنفر و انزجار , تاثيرعميقى در عدم آلودگى به مشروبات الكلى دارد و اين خود يك نوع مبارزه جدى بامشروبات الكلى است .
www.eporsesh.com

نظرات کاربران