چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

نققه زوجه چيست؟

پاسخ :
نفقه عبارت است از؛ مسکن، البسه، غذا و اثاث خانه که متناسب وضعيت زن باشد و مستخدم؛ در صورتي که زن عادت به داشتن مستخدم داشته باشد يا احتياج او به علت بيماري يا نقص عضوي باشد.
درصورت اختلاف زن و شوهر درباره ميزان نفقه، دادگاه همه چيز را براي تعيين ميزان آن در نظر مي گيرد مثلاً اينکه زن از نظر مالي از چه خانواده اي است؟ ميزان تحصيلات او در چه سطح است؟ شغل پدر يا اعضاي خانواده اش چيست؟ چند سال است ازدواج کرده يا اينکه چند فرزند دارد؟ با توجه به همه موارد گفته شده، عنوان نفقه تعيين مي شود که البته به تمامي شرايط گفته شده توان و وضع مالي شوهر نيز در نظر گرفته مي شود.ولي زن، وقتي حق گرفتن نفقه را دارد که با شوهر خود سازگاري کامل داشته باشد که اين سازگاري در قانون مدني همان تمکين است که اگر زني بدون دليل قابل قبول از شوهر خود تمکين نکند، شوهر مي تواند به او نفقه نپردازد. به چنين زني «ناشزه» گفته مي شود. عليرغم همکاري گروهي از زنان در تأمين مخارج زندگي و رفع نيازهاي خانواده؛ شوهر قانوناً وظيفه تأمين نيازهاي خانواده را بر عهده دارد. درصورتي که شوهر، از انجام وظيفه خودداري کند، زن مي تواند از او شکايت کند. دادگاه ميزان نفقه را معين و شوهر را به پرداخت آن محکوم خواهد کرد. به علاوه، براي شوهر مجازات تعيين مي کند، چون عدم پرداخت نفقه، جرم است. در صورتي که شوهر مکلف به پرداخت مخارج خويشان، مثل پدر و مادر خود باشد، نفقه زن مقدم بر نفقه آنهاست و در صورتي که شوهر ورشکسته بود، در بعضي موارد زن و فرزندان مقدم بر طلب طلبکاران است. در فاصله بين عقد دائم و عروسي (آغاز زندگي مشترک) شوهر وظيفه پرداخت نفقه به زن خود را ندارد. اما اگر زن اعلام کند که آمادگي شروع زندگي زناشويي را دارد ولي شوهر از بردن همسرش خودداري کند، در اين صورت شوهر بايد نفقه زن خود را بدهد. نفقه در عده وفات چگونه پرداخت مي شود؟ هنگامي که شوهر زني فوت مي کند زن بايد عده نگه دارد يعني نبايد تا مدت معيني ازدواج کند اگر در اين مدت احتياج به نفقه داشت مي تواند از کسي که طبق قانون وظيفه دارد نفقه او را پرداخت کند، درخواست کند. نفقه پس از طلاق زن نيز موجود است چرا که بيشتر طلاق ها عده دارند يعني سه ماه و ده روز پس از زمان جدايي، زن حق ازدواج مجدد ندارد.
منبع:ماهنامه خانواده سبز، شماره 224