چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

خانمي 22 ساله هستم كه معمولا با شروع فصل سرما دچار خشكي شديد لب ها مي شوم؛ لطفا مرا راهنمايي كنيد.

پاسخ :
يكي از مشكلات شايع، به خصوص در اين فصل، خشك شدن مداوم لب ها و ترك خوردگي آنهاست؛ زيرا لب ها فاقد غدد چربي هستند و به خشكي محيط خارج بسيار حساس مي باشند و به راحتي ترك مي خورند، ‌حرارت زياد، كم آبي، سرماي شديد و حساسيت به موادي مانند ليموترش و پرتقال و يا لوازم آرايشي مثل رژ لب و حتي خميردندان، از عوامل ايجاد اين مشكل هستند. در برخي مواقع خشكي لب به راحتي و تنها با چرب كردن برطرف نمي شود و لازم است از درمان هاي ديگر مانند كورتون و يا آنتي بيوتيك و داروهاي ضد قارچ استفاده شود. اگر خشكي در گوشه هاي لب بوده و با ترك خوردگي و قرمزي و سوزش شديد همراه باشد، مي تواند ناشي از عفونت هاي قارچي باشد. برخي بيماري هاي سيستماتيك مثل پسوريازيس هم سبب پوسته پوسته شدن و خشكي لب ها مي شود كه البته با علائم ديگري نيز همراه است. كمبود روي و ويتامين هايي مثل B و C و مصرف خوراكي برخي داروها و رژيم هاي غيراستاندارد و غير اصولي هم باعث پوسته ريزي و خشكي لب ها مي شود. براي رفع خشكي لب ها در صورتي كه عامل آن بيماري هاي سيستماتيك و ... نباشد، بايد نكات زير رعايت شود (در بيماري هاي داخلي و سيستماتيك، رفع علت بيماري اوليه هم لازم است): لب هاي تان را با زبان خيس نكنيد، مرتبا آب بنوشيد، در فصل سرما صورت و دهان تان را با شال و ماسك بپوشانيد تا از گزند سرما و باد در امان باشيد، از پمادهاي چرب كننده استفاده كنيد، هر شب كپسول ويتامين E را باز كرده و به لب ها بماليد، از غذاهاي ترش و مركبات كمتر استفاده كنيد. همچنين، افرادي كه به آجيل حساسيت دارند نيز لازم است از مصرف آجيل و بادام زميني، خصوصا نوع شور آن اجتناب كنند.
منبع: ماهنامه ي تخصصي دنياي سلامت، شماره ي 51.