چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

سه ماه است ازدواج کرده ایم و دائم با هم مجادله می کنیم . لطفا در باره مجادله توضیح دهید

پاسخ :
پاسخ از حجت الاسلام حسين دهنوي:
مجادله یک آفت بزرگ است و خیلی خطرناک است . یک وقت ، زوج ها مشکلی در زندگی دارند . همه مشکل دارند . یک وقت اختلاف سلیقه هایی دارد ، بعد می خواهند ، برای حل این اختلاف با همسرش گفتگو کنند . این خیلی عالی است . این گفتگو یک مهارت است ولی متاسفانه خیلی ها مهارت این گفتگو را ندارند تا می آیند شروع به گفتگو کنند ، تبدیل به بگو و مگو و مجادله میشود . گفتگو چیز جالبی است . و روی آن تاکید شده است . یک وقت شما یک حرف حقی دارید و می خواهید به همسر خود اثبات کنید ، اندیشه حقی دارید ، شما از مقوله گفتگو خارج میشوید . گفتگو برای اختلاف سلیقه و حل مشکلات است ولی اینجا به وادی جدل وارد میشود و جز راه کارهای اثبات حق درمنطق ، بقیه جدل است . اینجا جدل می کنیم . آیا عیبی دارد ؟ خیر . این یک ابزار برای اثبات حق است به معنای منطقی آن . این شیوه اولیا خداست : نحن المجادلون . ما از مجادلون هستیم و جادلهم هی بالتی احسن یعنی مجادله ای که توی آن دروغ ، بهتان ، افترا ، بی حرمتی ، فحش ، واژگان زشت نباشد ، اشکال ندارد .
اما یک وقت شما روی مطلبی ، با هم گفتگو و جدل می کنید که نه رفع مشکل است نه اثبات حق. خودشان میگویند مابا هم سر ، مسائل بیهوده بحث میکنیم . نه برای رفع مشکل است نه برای اثبات حق است . این یک جدال و نبرد بی حاصل است . چون نتیجه ای ندارد . خودشان میدانند به جایی نمیرسند و یک نبرد بی حاصل است . اگر این شد ، مراء( مراع ) میشود . مراء ، یک چیزی ورای جدل است . این یکی از آفات زندگی است و به زندگی لطمه میزند وبخاطر همین است که این قدر روی مراء تأکید کرده اند. رسول اکرم (ص) فرموده اند : ایمان بنده تکمیل نمیشود مگر اینکه مراء را ترک کنند . چرا؟ زیرا المراء بذرالشر. مراء بذر شر است . یعنی این بذری است که می کارید و شرارت رشد میکند . بذر ظاهرش کوچک است . بعضی ها می گویند چه اشکال دارد ، با هم جرو بحث میکنیم و چند ساعت بعد آشتی میکنیم . این بگو و مگو ها بذر کوچک است . شما این را می کارید . این قضیه بامبو است که بعد از مدتها مثلا چهل رشد میکند . شما بذر را می کارید و زندگی را تباه می کنید . این کار شیطان است. المراءخلق ابلیس : من تقاضا میکنم دست بردارید . مراء بسیار خطرناک است . حالا هر کس که این مشکل را دارد و می فرماید من حرف حقی دارم ، میخواهم به همسرم اثبات کنم و او زیر بار نمیرود . خوب عزیز من وقتی که شما میدانید او زیر بار نمیرود ، این هم مراء(مراع )است . چون نتیجه ای ندارد . بنابراین فرموده اند : اترک المراءو لو کنت محقا : مراء را ترک کنید حتی اگر به حق باشد . پیامبر فرموده اند : پرهیزگارترین مردم آن کسی است که مراء را ترک کند حتی اگر به حق باشد. عزیزان مراء را ترک کنید چون خطرناک است . به فرض می گوید همسرم شروع میکند ، ما میگوییم شما سکوت کن . بلغاری ها ضرب المثل هایی دارند که می گویند با سکوت میتوان شیطان را عصبانی کرد . یک طرف اگر سکوت کند ، مراءشکل نمیگیرد و تمام میشود . باید با یک لبخند تمام کرد نه با بی اعتنایی و ما بگوییم جواب ابلهان خاموشی است . در این صورت بیشتر حرصش می گیرد. با آرامش، لبخند بزنید . سکوت کنید یا حق را هم به او بدهید تا زندگیتان در معرض مراء قرار نگیرد.
ww.ch3.irbtv.ir