چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

شوهرم نسبت به تلاشی که می کند، درآمدش خیلی بالا است. آیا خانم وظیفه دارد درمورد درآمدی که شوهرش به دست می آورد، از او سوال کند؟

پاسخ :
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
خانم وظیفه دارد ، کار شوهرش را پی گیری کند . زن و مرد از وقتی زندگی مشترک را شروع می کنند، در برابر هم وظایفی دارند. مهمترین وظایفی که زوج ها در مقابل هم دارند ، این است که همدیگر را از لغزش ها آگاه کنند. سوره بقره آیه 177 می فرماید: زن و مرد لباس همدیگر هستند. کارکردهای لباس متفاوت است . یکی از کارکردهای آن این است که عیب های همدیگر را می پوشانند . این برداشت مستقیمی از آیه قرآن است . برداشت دیگر این است که رازداری می کنند و راز زندگی شان را به دیگران نمی گویند . کارکرد دیگر لباس ، محافظت از بدن در مقابل سرما و گرما و جراحت آفت ها و آسیب ها است. لذا زن و مرد لباس همدیگر هستند و باید همدیگر را حفظ بکنند. لغزش ها و گناهان در زندگی مشترک دو گونه است. یک گناهی هست که فردی است و ضررش به خود فرد می رسد، در اینجا هم از نظر امر به معروف و نهی از منکر وظیفه دارند. البته این هم راه کارهایی دارد و باید درست عمل کنند. دیگری گناهان هستند که فردی نیستند یعنی روی دیگران هم اثر می گذارد و این اثر بر اعضای خانواده کاملا محسوس است. با این فرض که پولی که آقا می آورند حرام باشد ، هم بر خانم و هم بر بچه ها اثرگذار است . در باره لقمه حرام روایات زیاد داریم. شاید بگویند: نصف زندگی بر اساس رفق و مدارا است . از امام کاظم(عليه السلام) داریم: سازگاری نیمی از زندگی است . پس در اینجا مدارا کنیم و خودمان را به آن راه بزنیم. خیر. آن مدارایی که ما گفتیم در باره کمبودها و اختلاف سلیقه ها و آدابها است. اگر شما خانم و آقا به این مسائل بی توجهی کنید، به این کارسازش می گویند . مثلا آقایی می بیند خانمش دارد به بیراهه می رود و بگوید انشاءالله چیزی نیست. این سازگاری نیست و سازش است و سازش اشکال دارد . در روایات دینی به این کار مُداهنه می گویند. شما اینجا وظیفه دارید . ولی برای برخورد ، باید اول برای شما قطعی بشود که این پول ها حرام است. درآمد آقا حرام است. حالا اگر هر مردی پول زیاد آورد، آن حرام نیست. ممکن است وام گرفته و یا از دوستی قرض کرده است. آقا این را به خانم نمی گوید . زیرا احساس می کند اقتدارش به خطر می افتد و خانمش این جوری برداشت می کند که آقا، توان اداره زندگی را ندارد. حالا فرض ما این است که خانم مطمئن شده که این پولها از راه حرام بدست آمده است، در اینجا باید در برخوردها دقت کرد . برخوردهای چکشی جواب نمی دهد . این ممکن است یک هشداری به خانم باشد که نکند توقعات شما خیلی بالا است که ایشان وادار به کسب حرام شده اند. اگر چنین چیزی است، توقعاتتان را پایین بیاورید و با محبت و عطوفت به آقا بگویید: آن مقدار کسب درآمد حلال شما، برای من خیلی بهتر از درآمد حرام بیشتر شماست و احساس رضایت من در زندگی بیشتر است. برای اصلاح ، برخورد ما باید حساب شده باشد که در برنامه های آینده خواهیم گفت .
ch3.iribtv.ir