چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

وقتی شوهرم دیر می آید و از او می پرسم کجا بودی، خیلی ناراحت می شود و می گوید به من اعتماد نداری. من نباید از شوهرم سوال کنم؟

پاسخ :
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
این سوالها بخاطر حس تملک خانم ها است و معنایش بی اعتمادی نیست . اتفاقا باید خوشحال هم باشند زیرا این نشانه ی محبت است و مفهومش این است که این خانم همسرشان را دوست دارند. اما این دلیل نمی شود که این خانم بعضی مواقع بی احتیاطی بکند و برخوردهای نادرستی داشته باشند. شما خانم محترم باید خیلی دقت کنید که برخوردهایتان نادرست نباشد. اگر شرایط سوال رعایت نشود ، ممکن است مرد شما دچار مشکل بشود و چنین برداشتی بکند و رنجیده خاطر بشود . من به خواهران عزیز عرض می کنم در تاخیرهای موردی آقایان نیازی به سوال نیست . شما به مردتان اعتماد دارید و بعضی از کارهای آقایان شروع آن مشخص است اما آخرش با یک بی نظمی هایی مواجه می شوند. این اقتضای شغل و کار آقایان است . مثلا آقای مغازه داری از صبح تا موقع آمدن به منزل مشتری نداشته اند، لحظه ای که می خواهند مغازه را ببندند و بیایند مشتری ها صف می کشند. این بنده خدا چکار کند؟ هم رزق و روزی اش هست و هم میخواهد رضایت مشتری را جلب کند . نمی تواند بگوید: مشتری های محترم من می خواهم بروم . حالا یک موقع وقت نماز است ، این یک کار ارزشی است و من معتقد هستم که هر چند مشتری هم باشند ، باید ببندند و بروند . این کار خوب و قشنگی هست . حالا می خواهند به منزل بیایند . فرض کنید مثلا پزشکان محترم ، تعداد بیمارها فرق می کند یا یک مشاوری که تا نیمه های کار آمده و می خواهد نتیجه گیری کند ، وسط کار مشاوره را رها کند ، زحماتش هدر می رود . لذا گاهی شغل هایی هست که این جوری هستند . گاهی بی نظمی های این جوری ایجاد میشود . البته نمی خواهم بی نظمی را توصیه کنم . از عرایض بنده اشتباه برداشت نشود. ما باید در کارهایمان نظم داشته باشیم ، برنامه داشته باشیم . برنامه ریزی و مدیریت زمان خیلی مهم است. اگر این جوری است، شما که شوهرتان را قبول دارید و می دانید اقتضای کارش این است . چه لزومی دارد سوال کنید ؟ ما سوال می کنیم که جوابی بگیریم. حتما شما یک بار ، دو بار سوال کرده اید و به شما گفته اند که خانم کار من این جوری است و خودت می دانی . بنابراین اگر شما بار دیگر سوال کنید کجا بودی ؟ این آرام آرام به این برداشت می رسد که شما به او اعتماد ندارید . روایت از امام رضا (عليه السلام) داریم : اگر به چیزی احتیاج ندارید ، از آن سوال نکنید. چون فایده ای برای تو ندارد . حضرت علی (عليه السلام) می فرمایند : از چیزی سوال کن که برای تو فایده دارد . ولی یک وقت هایی تاخیرهای جدی غیرعادی هست که بهتر است آقایان به خانم ها خبر بدهند . بیشتر مشکل خانم ها این نیست که چرا دیر کردی ، مشکل این است که می گویند: چرا خبر ندادی ؟ نگران می شوند و برنامه هایی دارند . چقدر خوب است که آقایان خبر بدهند . معمولا آقایانی که تاخیر غیر عادی دارند خودشان خبر می دهند . خیلی کم پیش می آید که آقا تاخیر غیر عادی داشته و به هر دلیلی اطلاع ندهد و بعد توضیح ندهد . معمولا توضیح می دهد. حالا غیرعادی بود ه و آقا هم توضیح نداده و شما هم حس تملک تان وادار به سوال می کند و می خواهید سوال کنید و توضیحی بشنوید و نگرانی تان برطرف شود. جداً توصیه می کنم خانم بزرگوار درست سوال کنید . با شرایط سوال کنید . اگر شما با شرایط سوال کنید و درست سوال کنید ، مطمئن باشید همسر شما این جور برخوردی نمی کند که بگوید : مگر تو به من اعتماد نداری ؟ و رنجیده خاطر نمی شود . بعضی از خانم ها در این مواقع خوب برخورد نمی کنند . با بداخلاقی ، با تحکم، که کجا بودی ؟ با لحن عامرانه ، از جایگاه یک معلم همراه با شکوه ، گله و اخم سوال می کنند ، مقاومت ایجاد می شود. لذا ما روایت از حضرت علی (عليه السلام) داریم: اگر می خواهی سوال کنی برای آگاهی و بدست آوردن اطلاعات سوال کن نه با حالت سختی ، کله شقی و طعنه . نظر من این است که اگر خانم های محترم این جوری سوال بکنند، مردشان مقاومت نمی کنند و توضیحی که لازم باشد می دهند. الان در مسائل روان شناختی و تربیتی بحثی مطرح می شود که می گوید: اگر شما می خواهید سوالی از کسی بکنید و یا به کسی نصیحت بکنید، اگر می خواهید مقاومت نکند و حرف شما را بپذیرد ، از پیام من استفاده کنید . از پیام تو استفاده نکنید . یعنی مقوله ی من و تو . پیام تو چیست ؟ این که او را توبیخ کنی . همین موارد تحّکم و قُلدری . یعنی احساس خودتان را به اومنتقل کنید. همین بحث دیر آمدن آقا را خانم دو جور می تواند برخورد کند . بگوید : تا بحال کجا بودی؟ یعنی تو کجا بودی . چرا به فکر ما نیستی ؟ یعنی تو به فکر ما نیستی . چرا احساس مسئولیت نمی کنی؟ یعنی تو احساس مسئولیت نمی کنی . همه اش به تو بر می گردد . خوب معلوم است این آقا مقاومت می کند. جواب نمی دهد و ممکن است قشقرق به راه بیندازد . حالا اگر این جملات پیام های بدی هم به مرد بدهد یعنی سوالها بگونه ای باشد که یعنی تو خلاف هم کرده ای . در مورد قبلی این بود که تو دیر کردی . نگرانم که چرا دیر کردی ؟ الان ممکن است خانم بگوید : تا حالا کجا سرگرم بودی؟ خوش گذشت؟ به خواسته هایت رسیدی ؟ این پیام می دهد که تو دیر کردی ، بماند ، تازه دنبال خلاف هم بوده ای. این دیگر واقعا خیلی بد است . غیر از اینکه مقاومت می کند و توضیح نمی دهد، ممکن است قشقرق هم راه بیندازد و زندگی شما هم خراب بشود . حالت دوم اینکه خانم با مهربانی ، با عطوفت، با سخن نرم و چهره ی نگران بگوید: آقا دیر کردی خیلی نگران شدم . چون شما را خیلی دوست دارم . من نگران شدم . پیام من، خانم احساس خودش را منتقل می کند ، او را توبیخ نمی کند . من شما را دوست دارم . در اینجا مقاومت ایجاد نمی کند و اگر آقا مشکل نداشته باشد ، توضیح می دهد و عذر خواهی می کند . در این مواقع از پیام من استفاده کنید .
ch3.iribtv.ir