چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آيا در لينوکس مي توان بدون دانستن رمز عبور، کاربران را قفل کرد يا رمز عبور آن ها را تغيير داد؟ فقط رمز عبور Root را مي دانم. نرم افزارهايي براي چنين کارهايي وجود دارد؟

پاسخ :
مي توانيد با استفاده از نرم افزار يا دستورات خط فرمان همه اطلاعات و تنظيمات يا دسترسي هاي حساب هاي کاربري را مديريت کنيد، اما به دليل مشکلات زيادي که نرم افزارها دارند و مهم ترين آن ها نبود امنيت است، مديران شبکه يا متخصصان امنيت سيستم ها از دستورات خط فرمان استفاده مي کنند. با استفاده از دستور password-I{user name} مي توانيد يک حساب کاربري را قفل کنيد. در اين دستورI- کار قفل کردن را انجام مي دهد و مخفف Lock است. به عنوان مثال، براي قفل کردن يک حساب کاربري به نام ABCD مي توانيد وارد ترمينال خط فرمان و سپس حساب ريشه شده و دستور password-I ABCD را اجرا کنيد. براي گشودن يک حساب کاربري به جاي آرگومان I از u استفاده کنيد: password-u ABCD با آرگومان s نيز براي اين دستور مي توانيد وضعيت رمز عبور تمام حساب هاي کاربري را مشاهده کنيد. با دستور usermod مي توانيد رمز عبور يا اطلاعات ديگر يک حساب کاربري را به طور مستقيم و توسط خودتان تغيير دهيد. با استفاده از دستوري مانند change نيز مي توانيد خود کاربر را مجبور به تغيير رمز عبور کنيد. براي مثال، با دستور change-d 0{user name} مي توانيد کاربر را مجبور کنيد پس از نخستين لاگين با پيغام تعويض رمز عبور مواجه شود. در اين دستور، d- به معناي data يا تاريخ و 0 نيز به معناي نخستين لاگين است. مي توان حتي در اين دستور يک تاريخ مشخص را وارد کرد. با کمي جست و جو در اينترنت نيز مي توانيد ده ها نرم افزار گزارش گيري و مديريت کاربران و گروه هاي کاربري را يافته و استفاده کنيد. خود توزيع هاي لينوکس نيز ابزارهايي براي چنين کارهايي دارند.
منبع: ماهنامه عصر شبكه، شماره 103

نظرات کاربران