چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

من 50 سال دارم و سال هاست که اصلا ورزش نکرده ام. الان براي شروع ورزش دير نيست؟

پاسخ :
به هيچ وجه اين فکر را نکنيد. اکنون که مي خواهيد پس از مدتي طولاني بي تحرکي ورزش کنيد. گام هاي اول خيلي مهم است. کساني مانند شما که ورزش در برنامه زندگي روزمرشان جايي نداشته است، از توانايي ها و ناتواني هاي فيزيکي خود بي خبرند. ورزش کردن را به آهستگي شروع کنيد؛ به خصوص اگر به خاطر بالارفتن سن اضافه وزن پيدا کرده ايد يا مفاصل تان دچار آرتريت شده است، بيشتر دقت کنيد. توصيه مي کنيم پيش از شروع هر برنامه ورزشي با پزشک تان مشورت کنيد تا او در باره محدوديت هاي فيزيکي تان توضيح دهد و مشخص کند که چقدر کشش و فشار فيزيکي براي تان مجاز است و به قلب و مفاصل تان آسيب نمي رساند؛ سپس به نرمي ورزش را شروع کنيد و به بدن تان فرصت دهيد تا خودش را با وضعيت جديد وفق دهد. لباس و کفش مناسب براي ورزش خيلي مهم است. لباس هاي خيلي گشاد ممکن است دست وپاي شما را بگيرند يا به وسايل ورزشي گير کنند. لباس هاي خيلي تنگ هم مانع جريان عادي خون مي شوند. بايد لباسي بپوشيد که نه خيلي گشاد باشد، نه خيلي تنگ و بتوانيد در آن راحت حرکت کنيد. اگر صبح هاي زود يا بعد از روشن شدن هوا ورزش مي کنيد، لباس هاي روشن بپوشيد و عينک آفتابي بزنيد. هر قدر سن بالاتر مي رود، گرم کردن بدن قبل از ورزش و سرد کردن پس از آن اهميت بيشتري پيدا مي کند. شما مي توانيد با راه رفتن سريع يا با شدت کم نرمش کنيد. پس از ورزش و براي خشک کردن خود مي توانيد با گام هاي آهسته 5 دقيقه راه برويد. اين کار باعث مي شود ضربان قلب تان به حالت عادي برگردد. بايد مقدار فراواني آب بنوشيد. وقتي تحرک شما زياد مي شود، مفاصل و عضله هاي شما به آب بيشتري نياز پيدا مي کنند. توصيه کارشناسان اين است که پس از 15 دقيقه ورزش 4 تا 6 اونس آب بنوشيد. اگر مي خواهيد به پياده روي طولاني برويد، با خودتان يک بطري آب برداريد. دقت کنيد که به طور صحيح ورزش کنيد. اگر نحوه درست روزش کردن را نمي دانيد، از کارشناسان ورزشي که در باشگاه ها آموزش ميدهند، کمک بخواهيد تا ورزش باعث افزايش درد مفاصل يا کشيدگي زياده از حد عضلات تان نشود. اگر در خانه و با استفاده از DVD هاي آموزشي ورزش مي کنيد، به حرکات آنها درست دقت و دقيقا مانند آنها عمل کنيد. در حين ورزش به نفس نفس زدن مي افتيد، به اين معناست که شدت ورزش تان خيلي زياد است. بايد طوري ورزش کنيد که در منطقه «شادي» يا منطقه «چربي سوزي» بمانيد. در اين مرحله عرق مي کنيد، از بيني نفس مي کشيد و از دهان بيرون مي دهيد و اکسيژن به مقدار مناسب به عضلات تان مي رسد. البته بايد طوري ورزش کنيد که بتوانيد حداقل 10 دقيقه پياپي آن را ادامه دهيد. در آخر اينکه اگر حين روزش احساس درد کرديد، از آن دست بکشيد و ديگر ادامه ندهيد. درد پيامي قوي و روشن از سوي بدن است که بايد به آن گوش دهيد. اندکي درد و کشيدگي عضلات پس از ورزش طبيعي است و زود از بين مي رود، ولي اگر اين دردها تا چند روز بر طرف نشدند، بدانيد که پيش از توان تان ورزش کرده ايد.
منبع: ماهنامه دنياي سلامت، شماره 54

نظرات کاربران