چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

پوست صورتم تيره است، چشمانم گودي و تيرگي زيادي دارد، بايد از چه کرمي استفاده کنم تا از شر اين تيرگي خلاص شوم؟

پاسخ :
رنگ پوست ناشي از رنگدانه‌اي به نام ملانين است. رنگ طبيعي پوست به ‌سه عامل هموگلوبين، کاروتنوئيد و پيگمان ملانين بستگي دارد که عامل سوم عامل اصلي تعيين کننده رنگ پوست است و اختلافات نژادي و جغرافيايي در رنگ پوست مربوط به اين رنگدانه است. درواقع تغييرات رنگ پوست در افراد به دو صورت است: رنگ پوست ذاتي هر فرد که به صورت ژنتيکي تعيين مي‌شود و در غياب هر گونه تماس با نور خورشيد يا تاثيرات ديگر وجود دارد و رنگ پوست اکتسابي که در نتيجه تماس با نور آفتاب ايجاد مي‌شود. سياهي دور چشم علل متفاوتي دارد. شايع‌ترين علل آن ژنتيکي و ارثي است. عوامل ديگر مثل ضربات، پيگمانتاسيون پس از التهاب يا تحريک هورمون ملانين ساز به هر دليلي مي‌تواند باعث اين حالت شود. گاهي اين تغيير رنگ در اثر عوامل شيميايي مثل جيوه يا نقره مي‌تواند باعث تغيير رنگ آبي، قهوه‌اي يا خاکستري شود. درمان با مانيوسايکلين به عنوان يک عارضه درازمدت مي‌تواند باعث رنگ خاکستري پلک شود. به علاوه ترکيبات آرايشي داراي مواد فتوتوکسيک از جمله پسورانس مي‌تواند باعث افزايش رنگدانه در ناحيه پلک شود. اگزما و ليکن پلان به دليل ايجاد التهاب مي‌تواند باعث تغيير رنگ پلک‌ها شود. اگرچه در افراد با پوست تيره مقاومت بيشتري نسبت به ايجاد سرطان‌هاي پوستي و چين و چروک ناشي از تماس با نور خورشيد ديده مي‌شود ولي اين افراد هم بايد به صورت روتين از ضدآفتاب‌هاي ضد اشعه ماوراي بنفش A و B با 15 SPF استفاده کنند. تيرگي دور چشم يک بيماري ايديوپاتيک است. به اين معنا که علت بيشتر آنها ناشناخته است و البته بسياري از مبتلايان سابقه خانوادگي مثبتي دارند، اما از شايع‌ترين علل قابل توجه تيرگي زير چشم‌ها مي‌توان به انواع آلرژي‌ اشاره کرد که در درمان بايد از اين مواد حساسيت‌زا دوري جست. يکي از عوامل تشديدکننده کبودي زير چشم، اختلالات خواب است و در صورتي که خواب ناکافي باشد يا کيفيت مناسبي نداشته باشد با خوابيدن منظم مي‌توان از شدت اين کبودي کاست. بيماري‌هاي هورموني، روحي ـ رواني و تغذيه‌اي نيز نقش موثري در بروز تيرگي زير چشم دارند اما شايد بتوان کاهش وزن ناگهاني به دليل رژيم‌هاي نامتعارف را نيز از جمله علل مهم افزايش چين و چروک صورت و تيرگي زير چشم دانست. ويتامين K، رتينول، ويتامين C، داروهاي بازکننده عروق خوني و انواع اسيدهاي ميوه‌اي مي‌توانند در درمان کبودي چشم به کار روند که البته بيشتر اين مواد در انواع کرم‌ها و لوسيون‌هاي دور چشم به کار رفته است. علاوه بر اين موارد، قطع يا حداقل کاهش مصرف سيگار، کاهش مصرف نمک و مصرف سبزي‌ها و ميوه‌هاي حاوي آنتي اکسيدان مثل اسفناج نيز توصيه مي‌شود.
www.salamat.com