چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

اسراف چیست؟

پاسخ :
امام على عليه‏السلام :
إعطاءُ المالِ في غَيرِ حَقِّهِ تَبذيرٌ وإسرافٌ .
خرج كردن به ناحقّ مال ، حيف و ميل و اسراف است .
نهج البلاغة : الخطبة 126 منتخب ميزان الحكمة : 270
*******
الإمامُ الصّادقُ عليه‏السلام
وقد سَألَهُ إسحاقُ بنُ عمّارٍ : يكونُ للمؤمِنِ عَشرَةُ أقْمِصَةٍ ؟: نَعَم ، قلتُ : وَعِشرينَ ؟ قالَ : نَعَم ، وليسَ ذلكَ مِنَ السَّرَفِ ، إنّما السَّرَفُ أن تَجعَلَ ثَوبَ صَونِكَ ثَوبَ بِذْلَتِكَ .
اسحاق بن عمّار :
از امام صادق پرسيدم : آيا مؤمن مى‏تواند ده پيراهن داشته باشد ؟ حضرت فرمودند: آرى . عرض كردم : بيست پيراهن چه ؟ فرمودند: آرى . اينها اسراف نيست ؛ اسراف آن است كه لباس بيرونت و مهمانيت را لباس خانه و دم دستى قرار دهى .
بحار الأنوار : 79 / 317 / 1 منتخب ميزان الحكمة : 270
*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
إنَّ مِنَ السَّرَفِ أن تَأكُلَ كُلَّ ما اشتَهَيتَ .
اين‏كه هرچه دلت بخواهد بخورى،اسراف است.
كنز العمّال : 7366 منتخب ميزان الحكمة : 270
*******
امام صادق عليه‏السلام :
لَيسَ فيما أصلَحَ البَدَنَ إسرافٌ ... إنّما الإسرافُ فيما أتلَفَ المالَ وأضَرَّ بالبَدَنِ .
در آنچه بـدن را سـالم نـگه مى‏دارد اسراف نيست ... بلكه اسراف در چيزهايى است كه مال را تلف كند و به بدن زيان رساند .
بحار الأنوار : 75 / 303 / 6 منتخب ميزان الحكمة : 270