دوشنبه، 22 فروردين 1390

پرسش :

تظاهرات باليني مارگزيدگي چیست؟

پاسخ :
شايع‏ترين نقاط بدن كه توسط مارها مورد گزش قرار مي‏گيرند، دستها و پاها هستند. بر حسب گونه مار، علايم و نشانه‏هاي باليني مارگزيدگي متفاوت است. حجم مار، سن مار، مقدار تزريق سم، قدرت كشندگي سم، محل تزريق سم در بدن و فاكتورهاي متفاوت ديگر در بروز تظاهرات باليني مارگزيدگي مؤثرند. با توجه به اين عوامل بسياري از افرادي كه توسط مارهاي سمي گزيده مي‏شوند دچار مسموميت خفيف شده و تظاهرات باليني قابل توجهي از خود نشان نمي‏دهند. لازم به ذكر است كه بسياري از تظاهرات باليني مارگزيدگي ارتباطي به آثار اختصاصي سم تزريق شده توسط مار ندارد. به طوري كه تهاجم مار و فروشدن دندانها در بدن، باعث ترس و وحشت فرد مارگزيده خواهد شد و علاوه بر آن انجام بعضي از اقدامات و كمكهاي اوليه ممكن است باعث تپش قلب، لرزش، برافروختگي، تعريق، احساس سنگيني، درد قفسه سينه، نفس زدن، گيجي، غش، گرفتگي و بي حسي دست و پا، بي حالي و كرختي شود، يا به عنوان مثال بستن محكم عضو مورد گزش توسط بند و غيره مي‏تواند باعث تورم و تغيير رنگ عضو شود. مصرف بعضي داروهاي سنتي نيز مي‏تواند باعث تهوع و استفراغ شود.
به طور كلي، آثار مسموميت با سم مار شامل:
1.آثار موضعي مانند: تورم، التهاب، سياه شدن موضع گزيده شده، تاول و...
2.آثار عمومي مانند: تهوع، استفراغ، سر درد، فلج اعصاب، اختلالات خوني، فلج تنفس، مشكلات عضلاني، قلبي، كليوي، و غيره است. اين علايم معمولا در ظرف مدت چند دقيقه تا چند ساعت و روز اتفاق مي‏افتد .
ولي گاهي ممكن است به علت واكنشهاي حساسيتي نسبت به سم مار در طي مدت زمان كوتاهي اختلال هشياري، استفراغ، دردهاي شكمي، و خس خس سينه بروز كند.
www.ch3.ir