سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

دختری دارم که ده سال دارد با قد 119 و وزن 22 کیلو با توجه باینکه هم پدر و هم مادر او از نظر قدی کوتاه هستند، من او را دکتر زیاد برده ام. البته بسیار بی اشتها است و اصلاً نسبت به خوردن غذا اشتهایی ندارد به دکتر که مراجعه کردم دارو های اشتهایی زیادی به او داده است . اما بعد ازمدتی که دارو ها را خورد اثر آنها از بین رفت . با توجه به اینکه من او را دکتر زیاد برده ام و آزمایش هورمون رشد نیز از او گرفته شده و نشان داده که هورمون او کم کار است و دکتر توصیه کرده که آمپول های هورمون رشد برای او استفاده کنیم، می خواستم ببینم علت کم غذایی او همان کمبود هورمون رشد است ؟ ضمناٌ من اصلاً به او اجازه نمی دهم که غدا های نامطلوب بخورد اما خیلی کم غذا است و زمانی که از مدرسه بر می گردد جلوی سر او سردرد های شدید دارد.

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر راستی:
هورمون رشد باعث کاهش اشتها نمی شود . در واقع هورمون های سوخت و ساز از جمله هورمون رشد بر روی اشتها تأثیراتی دارند ولی اینگونه نیست که باعث شوند بطور ناگهان فردی بسیار کم غذا بخورد . اشتها را باید از جنبه های مختلف بررسی کرد که یکی از آخرین جنبه های آن نیز تأثیر هورمون ها مانند هورمون رشد و سوخت و ساز و غیره است . ولی همانطور که عرض کردم رفتار خانواده ، نوع غذا و مدت زمانی که بچه بی اشتها است موثر است . منظور من این است که اگر یک آدمی چه کودک و چه بزرگسال به یک علتی یک مدت غذا کم خورد ، متأسفانه دستگاه گوارش در واکنش به این غذای کم ،آرام آرام احساس نیاز خود را کاهش می دهد. به گونه ای که بعد از مدتی که می خواهد غذای کافی بخورد می بیند دیگر اشتها ندارد . قبلاً چند روز به خاطر یک ناراحتی یا یک بیماری کم غذا خورده بود حالا دیگر اشتها ی او از بین رفته است . پس خوردن با اشتها رابطه دارد و کم خوری، کم اشتهایی را تحریک می کند . اما اگر ما به این بچه تغذیه ی مناسب و غذای کافی را بدهیم که این هم روش دارد ، درمان خواهد شد. من واقعاً اینجا تمام ریزه کاری ها را با توجه به اینکه به ازای تک تک بچه ها متفاوت است نمی توانم خیلی باز بگویم . اما اگر این بچه تغذیه ی مناسب را پیدا کند ، من قطعاً به شما این وعده را می دهم که می توان با قاطعیت بیشتری در مورد رشد قدی او اظهار نظر کرد . ما مراجعه کنندگان زیادی را داریم که باورکرده اند چون پدر و مادر قد کوتاه هستند پس بچه ی آنها باید قد کوتاه باشد ، ولی الان فرزندان آنها خیلی از خودشان قد بلند تر هستند . پس اول تغذیه ی فرزند خود را درست کنید بعد خود متخصص تغذیه به شما خواهد گفت که برای کارهای بعدی نزد کدام متخصص تغذیه بروید.
www.ch3.ir