سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

در خصوص فنر گذاشتن در رگهای قلب توضیح بفرمایید.

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر سید حسین میر حسینی، فوق تخصص جراحی قلب و پیوند قلب:
قبلاً برای اینکه بخواهند رگ ها را باز کنند تنها روش هایی که کاردیولوژیست ها داشتند بالون بود . یعنی تنگی را با باد کردن یک بالون مانند بادبادک باز می کردند. ولی امروزه یک فنرهایی است که در رگ گذاشته می شود. این فنرها براساس اندازه های متفاوتی که رگ ها است انتخاب می شود و در قسمت تنگی گذاشته می شود. سعی می کند که جریان خون برقرار شود که بعد از آن تنگی خون به قلب و عضله ی قلب برسد . این فنر ها انواع متعددی دارند ، بعضی از آنها از خود دارو آزاد می کند یعنی دارویی هستند و بعضی از خود دارو ندارند. روش بعدی که در حوزه ی کار ما می آید استفاده از جراحی است . جراحی که ما در مورد بیماران قلبی انجام می دهیم ، استفاده از دو روش است یا اینکه بیماران را روی پمپ می بریم، یعنی قلب و ریه را از کار می اندازیم . بعد رگ هایی از جاهای دیگر بدن بر می داریم و بعد از آن تنگی سعی می کنیم یک جریان خونی برقرار کنیم که خون به راحتی به عضله ی قلب برسد . برای این کار بهترین انتخاب از شریان است . شریان سینه ی داخلی استفاده می شود، که از داخل قفسه ی سینه آن را بر می داریم . عمربسیار طولانی دارد و بسیار مطلوب است که برای همه ی عزیزان حتماً شریان استفاده کنیم . روش دیگر استفاده از ورید های پا است که به اصطلاح ورید های سافن گفته می شود که از آن هم می توان استفاده کرد. ولی عمر کمتری نسبت به شریان ها دارد . گاهی اوقات از شریان دست استفاده می شود به نام شریان رادیال . امکان دارد قلب در حال تپش ما این کار را انجام دهیم. این کار محدودیت هایی دارد و دقت خاصی می خواهد که رگ عمر طولانی داشته باشد و ظرافت خاصی داشته باشد . یا اینکه قلب را از حرکت باز می داریم و شرایط برای قلب در حال حرکت مناسب نیست که این عمل انجام شود و در آن حالت عمل را انجام می دهیم . یک نویدی که می خواهم در خصوص عروق کرونر بدهم این است که گاهی اوقات مناطقی است که ما نمی توانیم در آنها بای پس را انجام دهیم و رگ بزنیم در این مواقع یک روشی به نام لیزر به اصلاح TMLR استفاده می شود. یعنی برقرار کردن جریان خون توسط لیزر. سعی می کنند در مناطقی که خون رسانی نسبتاً کم شده است و هنوز زنده است کانال هایی ایجاد کنند که خون به قلب برسد و درد بیمار کاهش پیدا کند . این مرحله در مورد بیمارانی که شاید در آینده کاندید پیوند شوند مرحله ی بسیار موثری باشد . و تکنیک ها و روش های مطالعاتی است درخصوص سلول های بنیادی . این اقداماتی که شما راجع به آن صحبت فرمودید آیا در سراسر ایران انجام می شود یا فقط در تهران ؟ بعضی از روش ها مانند لیزر فقط در یک مرکز در تهران انجام می شود، چون روش جدیدی است . اما روش استنسرهم باید در مناطقی باشد که از سلول های بنیادی و از مراکزی که در مجاورت ما باشد، ما این کار را می کنیم و اگر بخواهیم تهیه کنیم باید از سلول های خود بیمار گرفته شود . از نسج خود بیمار توسط یک سری کارها وفعالیت هایی که روی خود آن شخص انجام می دهند و بعد در محل هایی که در روی قلب هنوز امکان تشکیل سلول های قلبی به اصطلاح میوکار وجود دارد تزریق شود . این هم در مراکزی باید باشد که پشتیبانی تهیه ی سلول های بنیادی وجود داشته باشد و به هر حال در همه جا قابل انجام نیست . حتی همان آف پمپ هم که خدمت شما گفتم که روی قلب در حال حرکت این عمل را انجام می دهیم یک وسایلی می خواهد که قلب را باید ثابت کند و بعد ما عمل جراحی را روی آن انجام دهیم . نه فقط تهران بلکه مراکز استان ها و شهرهای بزرگ هم این کار را انجام می دهند . اکثر کارها را می توان در مراکز استان ها انجام داد .
www.ch3.ir