سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

چه اتفاقی می افتد که سیستم دفاعی و ایمنی بدن در مقابل بعضی مواد که به درد ما می خورد دچار این حساسیت می شود و به اشتباه با آن مقابله می کند ؟ چرا در برخی از افراد این اتفاق می افتد و در همه این اتفاق نمی افتد ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر رضا فرید حسینی، متخصص ریه و فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی:
یکی از شاهکارهای خلقت انسان سیستم ایمنی است . این سیستم واقعاً شاهکار است که مولانا در مثنوی معنوی نیز خیلی از پدیده های ایمنی شناسی را درشعر های بسیار زیبای خود بیان کرده است . این سیستم بسیار پیچیده است و اگر دچار اختلال شود که نمونه ی آن نقص ایمنی است و افراد دچار بیماری های گوناگونی از جمله بیماری های قارچی و تنفسی ، بیماریهای پوستی و سرطان پوست دچار می شوند . در آلرژی ها برعکس ما نقص سیستم ایمنی نداریم بلکه پرواکنشی سیستم ایمنی داریم . من سعی می کنم که اصطلاحات پزشکی را بصورت فارسی بگویم که بینندگان گرامی بهترمتوجه شوند . بنابراین پرواکنشی سیستم ایمنی نیز از شاهکارهای خلقت است. زمانی که شما در برابر یک عوامل آلرژی زا قرار می گیرید بدن عکس العمل شدیدی نسبت به آن نشان می دهد و به شما اخطار می دهد که در معرض این عوامل قرار نگیرید. خوشبختانه سیستم دفاعی به صورتی طراحی شده است که خود سیستم در برابر همین آلرژی های بسیار شدید حالت دفاعی می گیرد و آن را از بین می برد. بطور مثال کسانی که دچار حساسیت بینی هستند ، صبح که از خانه خارج می شوند این حساسیت بسیار شدید است ولی نزدیک ظهر و بعد از ظهر حتی بدون درمان ، خود بخود خوب می شود. این همان سیستم دفاعی است که تنظیم شده است و هر موقع این سیستم دچار اختلال شود ما پدیده های آلرژی را داریم . مواد و سلول های متعددی درگیر پدیده های آلرژی هستند . چرا در یک خانواده یک یا دونفر دچار آلرژی می شوند ولی بقیه اینگونه نیستند ؟ کسانی که دچار آلرژی می شوند زمینه ژنتیک یا ارثی را از اجداد یا از پدر و مادر خود به ارث برده اند . بنابراین کسانی که زمینه ی آلرژی دارند دچار تحریک پذیری خیلی زیادی هستند . بطور مثال اگر شما در فضایی قرار بگیرید که دود سیگار است، که البته خوشبختانه در فضاهای عمومی بسیار کم شده ولی قبلاً که رعایت نمی شد ، می بینید که برخی از افراد دچار سرفه می شوند ولی بقیه نمی شوند. آن چند نفری که دچار سرفه می شوند از نظر ژنتیکی ازدیاد حساسیت دارند یا دچار تحریک پذیری زیادی نسبت به عوامل استنشاقی ، نسبت به عوامل خوراکی یا نسبت به استرس ها هستند. در آستانه ی ورود به هزاره ی سوم یکی از عوامل ایجاد کننده ی آلرژی ها ، آلودگی شهر های بزرگ است و دیگری استرس ها هستند. متأسفانه زندگی ما خیلی پراسترس شده است البته این مسئله در همه جای دنیا و از جمله ایران وجود دارد . همچنین فست فود ها یا غذاهای آماده که در قدیم نبود اما امروزه مواد نگهدارنده و مواد رنگی که در این فست فود ها وجود دارد باعث می شود که کسانی که زمینه ی آلرژی دارند دچار حساسیت شوند . یکی از مهمترین آلرژی های پوستی کهیر است که متأسفانه خیلی زیاد است و ما هرروز درگیر آن هستیم که عامل آن فست فود ها و عوامل محرکی مانند فلفل و مواد چاشنی داری که به فست فودها زده می شود هستند. این مواد می تواند ایجاد آلرژی های پوستی ، کهیر و خارش بکند . بنابراین عوامل متعددی دست به دست هم می دهند و یک فرد را دچار آلرژی می کند .
www.ch3.ir