سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

غیر از تالاسمی و کم خونی داسی شکل ، انواع دیگر تالاسمی ها چه چیزهایی هستند ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر محمد فرانوش، فوق تخصص بیماری های خون و آنکولوژی:
یک سری از کم خونی ها بدلیل اختلالاتی است که دیواره ی گلبول قرمز دچار اشکال می شود مانند اسپرو سایتوز مادرزادی یا اوولو سایتوز که اسم های خاص خود را دارد . اینها هم به خاطر اینکه شکل طبیعی گلبول قرمز وجود ندارد در مواردی که مثلاً گلبول قرمز دچار استرس می شود یعنی هر موقعی که اشباع اکسیژن پایین می آید یا هرموقع که دچار سرما شوند یا به دلیلی وضعیت اسید و باز بدن تغییر کند ، اینها نمی توانند استرس را تحمل کنند و زودتر از گلبول های قرمز سالمی که بطور معمول عمر آنها 120 روز است شکسته می شوند . شاید عمر این گلبول های قرمز به حدود بیست روز برسد در نتیجه شکسته می شوند و بچه دچار زردی می شود و طحال بزرگ می شود. در خانواده معمولاً سابقه ای وجود دارد که عمو، پسرعموها ، پدر یا مادر سابقه ی زردی دارند یا سابقه ی سنگ کیسه صفرا را دارند ، سابقه ی بزرگی طحال را دارند ، سابقه ی اعمال جراحی در طحال و برداشتن کیسه صفرا را دارند . اگر این شرایط وجود داشته باشد باضافه ی کم خونی و زردی یکی از تشخیص ها می تواند بیماری هایی باشد که اختلال جداره ی گلبول قرمز را می تواند شامل شود . انواع دیگری هم هستند که به دلیل تولید آنتی بادی هایی هستند که برعلیه گلبول قرمز ایجاد می شود که ما به آن کم خونی های با واسطه ی ایمنی می گوییم . اینها می تواند به خاطر یک سری بیماری های رماتیسمی باشد که این اتفاق می افتد یا می تواند به دنبال یک سری بیماری های عفونی ایجاد شود که سردسته ی آنها بیماری های ویروسی هستند و در نتیجه گلبول قرمز فرد شکسته می شود. پس کم خونی می تواند تظاهر یا یک علامت از یک بیماری مهم دیگری باشد که در پس آن ما می توانیم آن بیماری مهم تر را کشف کنیم و درمان مناسب را برای آن انجام دهیم . پس یاد ما باشد که گاهی اوقات کم خونی یک علامت است و درمان کردن علامت باعث می شود که ما شاید آن مسئله ی اصلی را حذف کنیم و آن بیماری در بدن گسترش پیدا کند و عوارض خاص خود را داشته باشد. بعضی از کم خونی ها تغذیه ای است که به علت فقر آهن است یا به علت کمبود اسید فولیک و کمبود B12 است. کمبود B12 می تواند اختلالات تغذیه ای ایجاد کند یا می تواند اکتسابی باشد که به دلایل عفونی و شرایط خاص می تواند کمبود B12 ایجاد شود .
www.ch3.ir