سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

اگر فردی دچار بیماری ام اس باشد میتواند با فرد سالمی ازدواج بکند و اگر هر دو این بیماری را داشته باشند برای فرزندشان چه شرایطی ایجاد می شود ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر صحرائیان، متخصص مغز و اعصاب:
در مورد بیماری ام اس نکته ی اساسی این است که هر بیمار ام اس در زمان ازدواج باید مشاوره اختصاصی و پزشکی با خودش داشته باشد یعنی ما یک نسخه را نمی توانیم برای همه ی بیماران بپیچیم . بگوییم که همه ی بیماران ام اس می توانند ازدواج کنند یا همه ی بیماران ام اس نمی توانند ازدواج کنند . بسیاری از بیماران من بچه دار شده اند و هیچ مشکلی هم نداشته اند و ممکن است به بعضی از بیماران هم اجازه ی بچه دار شدن را ندهم . مثلا بیمارانی که حملات متعدد در یکسال داشته باشند و من ترجیح میدهم که فعلا بیماری را کنترل کنیم چون ممکن است بعد از زایمان دچار حمله بشوند . این چیزی است که یک پزشک برای بیمار در نظر می گیرد و بر اساس آن تصمیم گیری میکند . میزان نقش ژنتیک کم است و فقط فرد را مستعد میکند . الزاما ژنی پیدا نکردند که اگر کسی این ژن را داشت به بیماری ام اس مبتلا بشود . در فامیل افرادی که مبتلا به بیماری ام اس هستند شیوع بیماری ام اس یک مقداری بیشتر است و بخاطر همین نقش ژنتیک را مطرح می کنند . دوقلوهای همسان از نظر ژنی کاملا مشابهت دارند . دو پسر یا دو دخترهمسان که کاملا با هم شباهت دارند اگر یکی از آنها دچار بیماری ام اس بشود ،احتمال اینکه دیگری هم دچار بیماری ام اس بشود صدرصد نیست . احتمالش 30 تا 50 درصد است . ژن نقش دارد ولی نقش اساسی ندارد . در مورد دو قلوهای غیر همسان اگر یکی دچار ام اس بشود احتمال اینکه دیگری هم دچار این بیماری بشود 5 درصد است . اگر فردی دچار بیماری ام اس باشد ، احتمال اینکه بچه اش دچار این بیماری بشود 2 درصد است و در بیشترین آمارها کمتر از 5 درصد است . و اگر دو نفر این بیماری را داشته باشند و بخواهند باهم ازدواج کنند ، چون ریسک آن بالا می رود معمولا ما به آنها اجازه نمی دهیم . ریسک از 5 درصد به 30 درصد می رسد . متوسط بیماران ما در سال قبل سن سی سال بود و الان متوسط سن بین 27 تا 30 سال است . از نظر عدد متوسط پایین آمده است.
www.ch3.ir