سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

دست و پای من بعضی مواقع بی حس است و گز گز میکند . آیا ممکن است که این علامت ام اس باشد ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر صحرائیان، متخصص مغز و اعصاب:
در مورد بی حسی و گز گز که ایشان سوال کردند یک علامتی است که شایع است و در بیماری های مختلف دیده میشود . و وقتی جوانان این حالت را پیدا میکنند می ترسند که این بیماری را داشته باشند که ما به آن ام اس فوبیا می گوییم یعنی ترس از ام اس . فقط صرف یک مختصر بی حسی یا صرف سوزن سوزن شدن در پا و دست تشخیص ام اس نیست . وقتی یک علامت را بیمار مطرح می کند با کمی تشخیص افتراپی در ذهن مان قرار می گیرد و بعد که یکسری ام آر ای و آزمایشات از بیمار گرفتیم ، تشخیص ما به سمت قطعی شدن می رود . به صرف گزگز کردن در انگشتان ، این بیماری ام اس نیست . دیسک های کمر ، اختلالات عصبی و محیطی ممکن است وجود داشته باشند . من توصیه می کنم که این دوست مان به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند و حتما بعد از معاینه برای ایشان تشخیص میدهند . مهمترین راه تشخیص آن شرح حالی است که بیمار می دهد و معاینه و در نهایت ام آر ای است . آم آر آی که از بیماران انجام میشود نواحی پلاک هایی که ایجاد شده یا التهاب هایی که ایجاد شده ، ام آی آر می گیریم که اصطلاحا به آن پلاک های ام ای آر گفته میشود . این ها مراحلی است که سلول های ایمنی بدن را تخریب کرده اند و سلولها در حال تخریب هستند که اصطلا حا به آنها پلاک گفته میشود که بر اساس تعداد پلاک ها تشخیص بیماری ام اس برای بیمار داده میشود . یک جراح ایتالیایی وقتی رگ های گردن یک خانمی که مبتلا به ام اس بود بررسی کرد و دید که رگ های وریدی گردن این خانم گرفتگی دارد . رگ ها ی گردنی را باز کرد و اعلام کرد که با باز کردن این رگ ها علائم خانم کاهش پیدا کرده است . خبرگزاری ها قبل از اینکه این آزمایش به اثبات علمی برسد آنرا وارد سیستم رسانه ای کردند و خیلی از بیماران ام اس فکر کردند که درمان قطعی ام اس پیدا شده است البته تنها در کشور ما اتفاق نیفتاد و در آمریکا هم می خواستند با این روش ام اس را درمان کنند . بلافاصله انجمن جهانی ام اس پول زیادی را هزینه کرد که روی این موضوع تحقیق بشود . مطالعات بعدی که در دانشگاه بوفالوی آمریکا انجام شد و در آلمان هم انجام شد ، متوجه شدند که این فرضیه به آن قوتی که آقای ایتالیایی مطرح کرده بود نیست و فعلا نباید بعنوان یک روش درمان قطعی به بیماران پیشنهاد بشود .دیدند که این تنگی رگ نه تنها در بیماران ام اس وجوددارد بلکه در یکسری بیماران دیده شده و حتی در 24 درصد افراد سالم که هیچ علامتی نداشتند دیدند که تنگی رگ گردنی داشته اند . وقتی رگ های گردنی بیشتری باز شد آن پاسخ اولیه را نداشتیم . الان توصیه می شود که این روش فقط بعنوان تحقیقات انجام بشود و بصورت کاردرمانی برای بیماران توصیه نمیشود . دو ماه پیش که مجمع ام اس در سوئد بود افرادی که در این زمنیه کار کرده بودند و خود آقای پااُلو ایتالیای که مطرح کرده بودند خودشان توصیه کردند که فقط بصورت یک کار تحقیقاتی انجام بشود . زیرا بعضی از کشورها پول های کلانی از مردم گرفتند و رگ گردن آنها را باز کردند ولی بیماری شان پیشرفت میکرد و بهبودی حاصل نمی شد .
www.ch3.ir