سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

بچه ی دو ساله ای دارم . وقتی به او غذا می دهم خیلی استفراغ می کند . با دل درد و بی تابی از خواب می پرد . شب تا صبح بیدار است . وزن او 15 کیلو گرم است و وزن تولدش 3 کیلو 700 گرم است . لطفا راهنمایی بفرمایید.

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر صادقیان، فوق تخصص گوارش و کبد کودکان:
استفراغ بعد از غذا خوردن علامت خیلی مهمی است بویژه اگر کودک خوب وزن اضافه نمی کند . در مورد این کودک فکر می کنم که مسیر برعکس است یعنی ایشان بیش خواری دارند . بعضی از مادرها متوجه نیستند که حجم معده کوچک چقدر است . اگر به این بچه زیاد خورانده بشود آنرا بالا می آورد . و به مرور زمان استفراغ های مکرر می تواند التهاب معده ایجاد کند . من فکر میکنم در مورد ایشان باید ببینیم که افزایش وزن ایشان افزایش وزن واقعی است یا خیر ؟ نکند که بچه ورم داشته باشد. اگر در اثر تجمع مایعات باشد این نگران کننده است ولی اگر بافت چربی است و وزن بچه بیش از حد اضافه شده ، بچه مقدار زیادی کربوهیدرات مصرف می کند ، اگر بافت عضلانی و چربی با هم است ، این بچه بیش از حد انرژی کسب میکند . در مورد این نوزاد بررسی مسئله ی تغذیه ای طفل مهم است . و اگر این استفراغ ها بعد از اصلاح تغذیه ادامه داشت ، باید بررسی های گوارشی از لحاظ التهابی دستگاه گوارش انجام بشود . در مورد مقدرا غذای کودکان باید بگویم که برای شروع غذا خوردن تا یکسال هفتاد درصد دریافت باید از طریق شیر مادر باشد . اما هر غذای جدیدی که شروع میشود از یک قاشق چای خوری شروع میشود تا به یک قاشق غذاخوری برسد بشرطی که از سی درصد مجاز خودش خارج نشود . یعنی هفتاد درصد شیر مادر سرجای خودش است . سال دوم شیر مادر 30 تا 50 درصد میشود و دریافت غذا باید بیشتر بشود . بهتر است بجای سه وعده پنچ وعده غذا داده است زیرا حجم معده کوچک است . مقدار حجم غذا را خود کودک مشخص می کند . یعنی وقتی وزن گیری کودک خوب است معمولا در هر بار تغذیه نباید غذای کودک کمتر از ده قاشق غذا خوری سرصاف باشد . وقتی می بینید که بچه بیشترمی خورد و وزن گیری مناسبی هم دارد ، مادر همان مقدار را بدهد و بیشتر از آن به بچه ندهد . بچه ها تا سن نه ماهگی یک اشتهای بسیار عجیبی دارند . بیشترین بافت میزان چربی هم همین است و بعد از نُه ماهگی بچه می تواند خودش کنترل کند . حالا اگر شما به زور به بچه غذا بدهید چون قدرت دفاع کنندگی ندارد چاق میشود و بدانید که چاقی دلیل بر سلامت کودک نیست . هم کم وزنی و هم چاقی از نشانه های بد سوء تغذیه هستند .
www.ch3.ir