سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

بچه ی من نه ماه دارد و سه ماه است که سرما خورده است و خوب نشده است . پای چشمش هم پُف دارد . آیا می توانم برای او واکسن بزنم ؟

پاسخ :
پاسخ از دکتر ناطقیان، فوق تخصص عفونی اطفال:
ما چیزی بنام واکسن سرما خوردگی نداریم . شکایت این مادر از سرماخوردگی های مکرر این بچه بود . و می خواهند بدانند که واکسن انفولانزا چه کمکی به ایشان می کند . این دو قضیه ربطی بهم ندارند . این اشتباه است که روی شیشه ی بعضی از داروخانه ها می نویسند واکسن سرماخوردگی رسید . وقتی این اشتباه را میکنیم بعد انتظارات مان هم زیاد میشود . اگر واکسن انفولانزا را به این نیت میخواهید بزنید که بچه تان سرما نخورد ، چنین فکری نکنید . ویروس های سرماخوردگی بیش از 220 ویروس هستند . یک ویروس و یک خانواده نیستند . با شرایط کنونی ما ، با تزریق واکسن نمیشود جلوی سرماخوردگی را گرفت . واکسن انفولانزا بحثش جدا است . در مورد این کودک می توانم بگویم که شاید درمان مناسبی برای عوارض تنفسی این کودک انجام نشده است . مثلا این کودک چون پای چشمش هم پف دارد شاید احتمال سینوزیت ، سینوس های بین دو چشم هست . گاهی پزشکان مدت درمان را به والدین نمیگویند و شربتی هم که با آن دوز به او می دهند کمتر از مدت نیاز تمام میشود . یک مقدار از این شربت هم می ریزد و مقداری هم از بین می رود . یک عفونت تنفسی مثل سینوزیت حداقل درمانش ده روز است . وقتی شما آن را شش روزه درمان می کنید و گاهی یک شیشه می دهند و یا اگر دو شیشه باشد خود خانواده شیشه ی دوم را نمی دهد . باد مستقیم بیشتر عامل تشدید این سینوزیت هاست . تغییرات حرارتی میتواند یک کودک سرما خورده را به سمت یک سینوزت ببرد . بخاطر همین دریک سفر و تغییر جابجایی کود دوباره تب می کند . علائم سینوزیت متفاوت است . علائم نوجوانان شبیه بزرگترها است . تب ، سردرد ، گلودرد ، بوی بد دهان و خلط های صبحگاهی بی حال و بی رمق هستند و علائم شان هم تفاوت است . مثلا یک مقدار سرفه می کنند و بعد خوب میشوند و دوباره در طول شب سرفه هایشان بر میگردد . گرفتگی و ترشح بینی هم دارند و بعضی ها ترشح بینی شان ظاهری نیست . و خودشان میگویند که پشت حلقشان خلط دارند . در بچه های بزرگتر سردرد و درد پیشانی و صورت دارند البته نه بوضوح بزرگسالان . گاهی وقتی صورتشان را خم می کنند احساس فشار می کنند . درآوردن علائم بچه های کوچکتر یک مقدار سخت است . و ما درمعاینه متوجه می شویم . شرح حالی که میگیریم می بینیم این کودکاز دو هفته پیش سرماخوردگی اش شروع شده و همین طور ادامه پیدا کرده است و سرفه ها که به سمت کهنه شدن و مزمن شدن ادامه پیدا می کند ، دو سه هفته سرفه می کند ، بی حال و بی رمق است ، تب های نامنظم دارد ، گاهی در خواب استفراغ می کنند ، دل درهایی هم دارند ، این ها علائمی است که میتواند به ما کمک کند .
www.ch3.ir