سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

در کدام بیماری های چشمی می توان از ایرپلنت استفاده کرد وآیا مزایایی هم نسبت به درمان های قبلی دارد ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر بهرام عین اللهی، فوق تخصص قرنیه
بایا ایرپلنت چهار تا خاصیت دارد . یکی اینکه خاصیت ضد التهابی دارد مثل کرتُن عمل میکند . وقتی شما بایا ایرپلنت را روی نسج قرار بدهید ، نسج را کاملا آرام می کند بخاطر اثر التهابی و ضد ایمنی که دارد . خاصیت بعدی آن این است که کاملا ضد عروق است یعنی عروق نمی تواند در آن نفوذ بکند . مانع از آن میشود که عروق مزاحم به محل بیاید . دیگر اینکه یک غشای محافظت کننده است . مهمترین خاصیت آن این است که سلول های بدن آن را از خودشان می دانند و در امتداد پرده حرکت میکنند. چون فکر می کنند که جزء نسج خودشان است . مثلا اگر شما زخمی را در قرنیه دارید ، این زخم خوب نمیشود . وقتی بایا ایرپلنت را می گذارید ، چون سلول های بدن این را از خودشان می دانند در امتداد آن حرکت می کنند و روی زخم را کاملا ترمیم میکنند که این یکی از نقش های مهم آن است . ما در بیماری های قرنیه که زخم هایی در سطح قرنیه داریم که این ها خوب نمیشوند . ما میتوانیم از بایا ایرپلنت ها استفاده بکنیم برای اینکه این زخم ها را ترمیم بکنیم یا در بعضی از بیماریهای قرنیه هست که سلول های بنیادین ما دچار مخاطره است . فرض کنید فردی است که دچار سوختگی شیمیایی شده است . وقتی او سوختگی شیمیایی پیدا می کند سلول های بنیادینش از بین می رود . جالب است که دانشمندان مطالعه کرده اند که اگر بایا ایرپلنت را در پنج روز اول استفاده بکنیم اثر بخشی آن بسیار بیش تر از آن است که که در پنج روز دوم استفاده بکنیم . چون در پنج روز اول روی زخم را می پوشاند . امروزه در بایا ایرپلنت های پوستی در سوختگی ها هم استفاده میشود . در پانسمان از ایرپلنت روی پوست می کشند . استفاده از ایرپلنت یکی در مرحله ی حاد و یکی در مرحله ی مزمن است . این صحبتهایی که کردیم در مرحله ی حاد است که اگر کسی در مرحله ی حاد بخصوص پنج روز اول از ایرپلنت استفاده کند عوارض بعدی آن کمتر میشود . در اثر سوختگی یک سری سلول های بنیادی از بین رفته اند و یک سری زنده هستند . آن تعدادی که زنده هستند به مرور زمان بخاطر التهاب از بین می رود . بنابر این ایرپلنت سلول های بنیادی باقی مانده را نگه میدارد و نمی گذارد که آنها هم از بین بروند . در ضایعات مزمن قرنیه یعنی کسانی که سوختگی های قدیم دارند ایرپلنت همراه با پیوند سلول های بنیادی است که کمک می کند که این پیوند بهتر نتیجه بدهد و می تواند به سلولهای بنیادین کمک بکند . در بیماریهایی که قرنیه دچار مخاطره میشود مثلا قرنیه بدلیل عمل های جراحی قبلی ورم می کند . در این بیماری بخوبی اثر می کند . اخیرا مطالعاتی انجام شده که درعفونت های قرنیه وقتی ایرپلنت همراه با دارو استفاده بشود ، اثرش چند برابر خواهد بود و باعث ترمیم خیلی بهتر در عفونتهای قرنیه میشود . در بیماری آب سیاه که قبلا عمل شده و نشتی در محل عمل وجود دارد ، وقتی ایرپلنت را درروی نشتی قرار بدهیم ، می تواند نشتی را بگیرد و از عمل های بعدی جلوگیری بکند .
www.ch3.ir