سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

برای جوانانی که تازه ازدواج کرده اند بفرمایید که سقط جنین یعنی چه ؟

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر اعظم السادات مهدوی، فوق تخصص نازایی و لاپاراسکپی:
به تمام شدن حاملگی قبل از بیست هفته حاملگی سقط می گویند و ممکن است هر دلیلی داشته باشد . حاملگی نمی تواند ادامه پیدا کند . بیمار خونریزی پیدا میکند و محتویات حاملگی دفع میشود . ما سقط ها را بر اساس مبنای سقط دسته بندی می کنیم . علت هایش با توجه به زمان بندی فرق دارد . سقط های زود رس و سقط های دیر رس . سقط های زودرس که همان سه ماهه اول حاملگی است . سقط های دیررس در سه ماه دوم حاملگی اتفاق می افتد که معمولا بعد از دوازده هفته است . علل سقط با توجه به زمان بندی فرق دارد . البته بیشتر سقط ها در سه ماهه اول حاملگی اتفاق می افتد . و تعداد کمتری در سه ماه ی دوم حاملگی سقط میشود که این جای خوشبختی است که اگر می خواهد سقط شود زودتر این کار انجام شود . در سه ماهی سوم اگر این اتفاق بیفتد دیگر بحث سقط مطرح نیست و آنجا ما زایمان زودرس می گوییم . در زایمان های زودرس ممکن است عواملی که باعث سقط دیررس میشود دخیل باشند . در زایمان های زودرس جنین 32 هفته با توجه به تخصص خاص نوزادان می تواند زنده بماند . بعضی مواقع جنین 24 هفته هم ممکن است زنده بماند . در مورد علت سقط های زودرس می توانیم علت ژنتیکی را مطرح کنیم که البته آن ژنتیکی نیست که به ارث برسد .معمولا 3 درصد از این موارد است که از طریق ژنتیک به ارث میرسد که پدر و یا مادر دچار مشکل هستند . این سقط ها به این دلیل بوجود میآید که تقسیم سلولی در مراحل اولیه تشکیل جنین خوب انجام نمی گیرد . به هر دلیلی کروموزوم ها در سلولها خوب تقسیم نمی شوند و جنین ناهنجاری ایجاد میکنند و در نتیجه این جنین نمیتواند ادامه ی زندگی بدهد و دفع میشود . بهتر است که دفع شود چون اگر بماند یک نوزاد ناهنجار و مشکلات خاص خودش را ایجاد می کند . بیشتر آنها یک پدیده ی سلولی است که در مراحل اولیه خوب صورت نمیگیرد و جنین ناهنجاری را ایجاد میکند . حالا اگر مادر یا خواهر خانمی مرتب دچار سقط های مکرر بوده اند ، توصیه میشود که ما از نظر کروموزوم و ژن این خانم را بررسی کنیم . و ببینیم که آن ژن خاص در این خانم وجود دارد یا نه ؟ ولی از نظر آماری اگر بخواهم بگویم درصد خیلی کمی از سقط ها یعنی زیر یک درصد علتش یک ژن خاص بوده است که پدر یا مادر داشته است . ما همین یک درصد را هم می توانیم از طریق کروموزوم و ژن های مادر و پدر تشخیص بدهیم اگر قبل از حامگی سقط های مکرر اتفاق افتاده باشد . از عوامل دیگر که نقش دارند مشکل انعقادی است یعنی قابلیت لخته شدن خون در یک خانم زیاد است و خونش زود لخته میشود و این بخاطر کمبود موادی است که در انعقاد نقش دارند . وقتی خون لخته میشود در رگه ها انعقاد ایجاد میکند و این پدیده می تواند در رگهایی که به جنین و جفت خونرسانی میکند صورت میگیرد . پس این رگ مسدود میشود و خون به رگها نمی رسد . جنین می میرد و اجباراً دفع میشود . در این مسیر ما میتوانیم با آزمایشات خاص این فاکتورها را مشخص کنیم و درمان مناسب صورت بگیرد . حالا در مورد مشکل آناتومی رحم صحبت می کنیم . جنین باید در رحم جایگزین بشود . اگر رحم به هر دلیلی مشکل داشته باشد مثلا از دوران جنینی یک دیوارهای داخل رحم باقی مانده است در حالیکه در دوران تکامل باید از بین می رفته این اتفاق نیفتاده است . یا رحم رشد نکرده رحم تک شاخ ، دو شاخ یا فیبرون ها که توده های خوش خیمی هستند که معمولا مشکل ایجاد نمی کنند ولی اگر فیبرونی داخل حفره ی رحم باشد و مسیر جایگزینی جنین را دچار مشکل بکند یعنی جنین باید در داخل رحم جایگزین بشود ولی در فیبرون جایگزین شده میشود و سقط صورت می گیرد . نوع خاصی از فیبرون ها باعث سقط مکرر می شوند . یکی دیگر از عوامل چسبندگی در رحم است که باعث نازایی و سقط میشوند . خیلی از مواقع این چسیندگی ها بدنبال سقطی که خودتان انجام می دهید و با جراحی سقط می کنند مخصوصا با پورت می کشند و این باعث چسبندگی میشود . خیلی از مواقع ما این چسبندگی ها را دارمی که باعث سقط میشود . و در حاملگی های بعدی نازایی ایجاد میشود . کسانی که قصد سقط دارند متوجه این مشکلات هم باشند . از مشکلات دیگر آناتومی دهانه ی رحم است که دهانه ی رحم شل است و باعث دفع جنین میشود . و نمی تواند جنین را نگهدارد . خوشبختانه تمام این مشکلات با درمان جراحی قابل حل هستند . برای جراحی یک وسیله داخل واژن می رود با استفاده از تکنولوژی دوربین و مانیتوری که هست داخل حفره ی رحم را می بینیم و اگر فیبرونی هست برمی داریم و اگر چسبندگی هست آزاد می کنیم اگر دیوارهای هست راحت برداشته میشود . و بعد مادر میتواند حاملگی خوبی را بدنبال داشته باشد. در مورد دهانه ی رحم می توان آنرا در موقع حاملگی یا قبل از حاملگی بدوزند که باعث دفع جنین نشود . این عوامل آناتومی که در مورد رحم گفتیم معمولا باعث سقط دیررس می شوند . ولی عوامل تقسیم و ژنتیک در سه ماهه اول سقط انجام م یگیرد .
www.ch3.ir