سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

پسر من در سن شش سالگی تشنج کرده است و الان دارو مصرف می کند و دکتر برای او تشخیص صرع داده است . روزی سه تا کاربامازوپین مصرف می کند بعد از مدتی که دارو را کم کردیم تشنج کرد . نوار مغزی و ام آی آر چیزی را نشان نداده است . می خواهم ببینیم این بیماری تا چه مدت طول می کشد ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر محمد کریمی، متخصص مغز و اعصاب:
ما وقتی بیمار یک بار تشنج می کند او را درمان نمی کنیم . مگر اینکه سی تی اسکن وام آی ضایعی را نشان بدهد یا اینکه شخص در نزدیکان خودش سابقه ی تشنج را داشته باشد یا نواز مغزی شان مختل باشد یا اینکه تشنج او با پرش عضلانی شروع بشود ، این ها فاکتورهایی است که نشان میدهد بعدا شخص دچار تشنج خواهد شد و ما درمان را شروع می کنیم . وقتی بیمار دو سال تشنج نداشت ، ما شروع به کم کردن داروها می کنیم . اگر نوار مغزی خوب باشد شروع به کم کردن داروها می کنیم . بعضی مواقع می بینیم که نوار مغزی خوب نیست و تا سه سال هم ادامه میدهیم. عوارض یک تشنج برای ما خیلی بیشتر از دارو است که بیمرا مصرف می کند . ممکن است طرف پشت فرمان است و تصادف ک ند یا ممکن است تشنج کند و از بلندی پرت شود . یا ممکن است در آب شنا میکند تشنج کند و غرق بشود . بخاطر همین ما ترجیح می دهیم که بیمار را درمان بکنیم . برای قطع دارو به نظر پزشک نیزا داریم . نوع تشنج و سن شخص هم مهم است . اگر تشنجی زیر دوسالگی شروع شده باشد یا شخص ضایعه ی ساختمانی مغز داشته باشد یا تشنجات خیلی پشت سر هم باشد و با داروهای معمولی خوب کنترل نشود ، این تشنجات خوش عاقبت نیستند و وقتی کمی داروی شان را کم میکنیم بیمار دوباره دچار تشنج میشود . بیمارانی که در سن نوجوانی دچار تشنج شده باشند و بعضی تشنجات نوجوانی از سن 18 سالگی به بعد از بین می روند . تشنجاتی که تعدادش کم باشد ، با یک دارو کنترل بشود ، ضایع ساختمانی مغز نداشته باشد ، نوار مغزی خوب باشد داروی این بیماران را میشود کم کرد . ما بسته به بیمرا تصمیم گیری می کنمی . یعنی ممکن است سرعت کم کردن دارو زیاد بوده و فرد هم یک نوبت نخورده و دچار تشنج شده است . یکی از علل تشنج در بیماران صرعی نخوردن دارو است . خوبخود داروی شان را کم می کنند و می گویند که حالم خوب بود و دارو را کم کردم یا فراموش میکند ، این ها علل شایع تشنج افراد مصروع است . ممکن است که در سن جوانی شان خوب بشوند ولی ایشان باید دارو را ادامه بدهند و با توجه به نوع تشنجی که کرده اند دکتر باید تشخیص بدهد . ممکن است که بیمار دارو را می خورد ولی استرسی برای او پیش می آید و دچار تشنج میشود . و باز این بسته به نظر پزشک دارد که دوز دارو را بالا ببرد یا نه . معمولا ما بخاطر یک تشنج داروی بیمار را زیاد نمی کنیم . به فاکتورهای دیگر هم توجه می کنیم .
www.ch3.ir