سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

دو سال قبل کلیه من درد گرفت زمانی که به نزد دکتر رفتم با آزمایشاتی که انجام داد گفت یک کیست آبکی داخلی کلیه ی سمت چپ شما است . که اندازه ی آن یک و نیم سانت می باشد . می خواستم بپرسم ایا این باید عمل شود یا همینطور درمان پیدا می کند ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر محمدرضا نوروزی، جراح و متخصص بیماری های کلیه و مجاری ادرار:
کیست ساده ی کلیه که این خانم از آن به عنوان کیسه ی آب نام بردند و در واقع مانند کیسه ی آبی است که بر روی کلیه قرار دارد بیماری شایعی است . در افراد پنجاه سال به بالا از هر دو نفر یک نفر این مسئله را دارند. یعنی از هر پدر و مادر پنجاه سال به بالا احتمالاً یکی از آنها ممکن است داشته باشد . پنجاه درصد افراد جامعه از پنجاه سال به بالا این کیست را دارند . مفهوم آن تجمع یک مقدار مایع از نسج کلیه است که به سیستم دستگاه ادراری هم معمولاً ربطی ندارد . لازم نیست این کیست ها را هیچ کاری بکنیم چون خیلی شایع هستند و مشکلی هم ایجاد نمی کنند . البته این خانم اندازه ی آن را یک و نیم سانت گفتند یعنی خیلی بزرگ نیست اما اگر این کیست ها آنقدر بزرگ شوند که فشار بیاورند و راه ادرار را ببندند و نگذارند ادرار خارج شود و اگر در داخل آن خون ریزی پیدا کنند ، اگر وضعیت کیست از ساده به پیچیده تغییر پیدا کند که این مسئله را پزشک و سونوگرافیست تشخیص دهد احتیاج به مداخله ی پزشکی پیدا می کند . می توان آن را برداشت یا از طریق سونوگرافی تخلیه کرد و یا با اعمال جراحی بسته یعنی با لاپاراسکوپ آنها را برداشت . پس اکثر کیست های کلیوی مانند کیست این خانم نیاز به هیچ کاری ندارند . اگر آزار داد ، خونریزی داد و بزرگ شد بنا به نظر پزشک معالج به آن دست می زنند . خیلی هم متأسفانه نمی توان کاری کرد که اینها بزرگ نشوند اگر بخواهند بزرگ شوند می شوند و اگر هم نخواهند نمی شوند یعنی ما خیلی در این مسئله نقش نداریم . مگر وقتی که مشکل ایجاد کند که باید آن را درمان کرد . یاد ما باشد خیلی از بیماری های دستگاه ادراری این وضعیت را دارند مثلاً در آقایان خیلی از مواقع به ما می گویند ما پروستات داریم ، ما می گوییم همه ی مردها پروستات دارند اما آن یا بزرگ می شود و یا بدخیم می شود . می بینیم بزرگ شده ولی هیچ مشکلی ایجاد نکرده به آن دست نمی زنیم . یعنی برخی از بیماری های کلیوی هستند که تغییر در آنها ملاک درمان نیست . اگر مشکلی ایجاد کردند ما آنها را درمان خواهیم کرد . ما به این قبیل افراد مانند این خانم توصیه می کنیم که اگر درد نداشتند و اذیتی نداشتند سالی یک بار سونوگرافی کنند و با پزشک معالج خود مشورت کنند و بهتر است هیچ دستی هم به آن نزنند .
www.ch3.ir