سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

یک سوم مرگ کودکان که در اثر عفونت تنفسی است این مرگ ها بیشتر در چه سنینی اتفاق می افتد و علل آن چیست ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر عباس مومن زاده، فوق تخصص عفونی اطفال:
معمولا سنین زیر پنج سال . این سنین به دلالیل متعددی مبتلا میشوند . یکی اینکه سیستم ایمنی کودک زیر پنج سال کامل نیست . بخصوص زیر یکسال که سیستم ایمنی ناقص است بنابر این کودک همه ی عفونت ها را بیشتر می گیرد و وقتی هم که مبتلا شد ، شدیدتر مبتلا میشود . پس هرچه بچه کوچکتر باشد بیشتر مبتلا به عفونت میشود و بیشتر هم در خطر قرار می گیرد . در مورد علل زمینهای آن چند چیز است . یکی اینکه سیستم ایمنی کامل نیست . دیگری تعداد کثرت ویروس ها است که 200 ویروس وجود دارد و کودک بایدهر ویروسی را مبتلا بشود و بدن او باید دفاع کند و بعد ایمنی ایجاد کند . 100 تا از این ویروس ها برای بینی است و ایجاد سرماخوردگی می کند و خطرناک نیست . از 100 نوع بقیه که 50 نوع ویروس روده ای هستند و 30 ویروس دیگر که خیلی خطرناک هستند و می تواننند مرگبار باشند . شناخت این ویروس ها بر پزشکان واجب است . پس یکی کثرت ویروس ها و یکی عدم سیستم ایمنی و یکی عوامل زمینه ساز می باشد . عوامل زمینه ساز یکی آلاینده ها هستند و در معرض هوای آلوده قرار گرفتن است . یکی دود سیگار است . بچه هایی که خانواده هایشان سیگار می کشند ابتلاء به آسم و عفونت های تنفسی در آنها بیشتر است . حتی اگر پدر سیگار را در بیرون بکشد باز هم عوارض این وجود دارد . دیگری از بدسوختن مواد آلی که این روزها خیلی از آن صحبت می کنند . این یکی از عوامل بسیار مهم است . یک کودک زیر پنج سال که در شهرهای آلوده زندگی می کند 5 تا 8 بار در سال مبتلا به عفونت تنفسی میشود . اگر این آلاینده ها بیشتر باشد بیشتر به طرف 8 بار در سال میرود . یعنی یک ماه و نیم یک بار بچه سرما میخورد . در روستا این آمار 3 تا 5 بار در سال است . ما نمیتوانیم بگوییم که بهداشت روستایی ها از بهداشت شهرنشین ها بیشتر است . تفاوت آن همین آلاینده ها است که کودکان شهرهای بزرگ در معرض این آلاینده ها هستند . پس این رول اساسی را بازی میکند . یکی دیگر تراکم جمعیت است . تراکم جمعیت در منزل است . بچه ی بزرگتر سرما میخورد و بچه ی کوچکتر هم مبتلا میشود . بعد کم کم پدر و مادر هم سرما می خورند . البته پدر و مادرها کمتر سرما می خورند زیرا قبلا با این ویروس ها سر و کار داشته اند و در بدنشان ایمنی ایجاد شده است . یکی دیگر از تراکم جمعیت در مهد کودک ها است . مهد کودک مریض خانه نیست . مهد کدک جایی است که بچه ها باید در آنجا زندگی آینده را یاد بگیرند ، بازی کنند ، دوست پیدا کنند ، آموزش ببینند و پرورش پیدا کنند ، این ها کارهایی است که در مهد کودک انجام می گیرد . پدر و مادرکار می کنند و حالا بچه بیمار شده است . یک قطره در بینی او می چکانند و البته بگویم که این قطره ها را اگر باز کنید بیشتر از یک ماه نمی توانید نگه دارید . یک شربت هم به بچه میدهد ، بقول معروف بچه را می سازد . لباس گرم می پوشاند و او را به مهد کودک می برد . اثرات این داروها موقتی است و چند ساعت بعد از مهدکودک تلفن می کنند که بچه تب کرده است و حالش خوب نیست ، بیایید او را ببرید . اگر یک کودک سه ساعت تنگاتنگ با کودک دیگری در ارتباط باشد ، عفونت خودش را به آن کودک منتقل می کند . پس مهد کودک تراکم ایجاد میکند و بچه ها مبتلا میشوند . و همه از هم می گیرند و مرتب سرما میخورند . حالا مادر از دکتر اطفال شاکی است . می گوید که باز سرما خورد . نمی گوید که باز هوا آلوده است ، مهد کودک آلوده بود . خودش میداند که نباید بچه بیمار را به مهد کودک ببرد ولی ناتوان است هم نمی تواند کارش را از دست بدهد و هم نمی تواند سلامت بچه اش را به خطر بیندازد . یک بچه که سرما بخورد ، در شرایط خوب و هوای سالم 5 تا 7 روز طول می کشد تا سرماخوردگی اش خوب بشود . 4 تا 5 روز طول می کشد تا دوره ی نقاهت تمام بشود . 4 تا 5 روز طول می کشد تا شروع به تغذیه ی خوب می کند . بچه ای که سه روز سرما خورده و سرفه می کند و آب ریزش بینی دارد ، حد اکثر سه روز مادر او مرخصی می گیرد و بعد او را به مهدکودک می برد . مرتب عفونت های تنفسی را تکراری میگیرد و تغذیه اش به خطر می افتد و دیگر غذا نمی خورد بنابراین سوء تغذیه می گیرد . هر دو بچه ای که عفونت می گیرند برای یکی از این ها زمینه ی سوء تغذیه پیش می آید. این سوء تغذیه بیماری اش را بدتر می کند . سیستم ایمنی او را به خطر می اندازد . بنابراین بچه دچار سوء تغذیه میشود و وزنش کم میشود . پس یکی وزن کم است . یکی دیگر سن کم است. زیرا هر چه بچه کوچکتر باشد سیستم ایمنی آن ناکامل تر است و هر نوع عفونت را بیشتر می گیرد . یکی دیگر شیر مادر است . بچه هایی که شیر مادر می خورند ، یک سیستمی است که دستگاه گوارش و سیستم تنفسی را مثل یک آستری می پوشاند و باعث میشود ویروس ها ، میکروب ها و آلرژن ها نتوانند وارد این دستگاه تنفسی بشوند . پس شیر مادر علاوه بر خاصیت های خودش ، یک عامل جلوگیری از عفونت است . بچه ای که شیر مادر میخورد عفونت کمتر میگیرد . سلامت تر است . یکی دیگر ویتامین است که ما الان زیادی به بچه های مان ویتامین می دهیم . و ویتامین زیادی هم خطرناک است . حالا یک بچه ی پانزده ماهه دارد . قطره ی ویتامین که دکتر گفته یعنی روزی 400 واحد ویتامین D و 1500 واحد ویتامین A می به بچه می دهد ، بعد دکتر دیگری می رود و می گوید که بچه ی من خیلی سرما می خورد و به دکتر نمی گوید که به بچه ویتامین می دهد و دکتر بعدی مکمل ویتامین می دهد و شربت روی هم به بچه می دهد . دکتر دیگری می رود و آن دکتر هم باز روی می نویسد و به دکتر نمی گوید که این بچه دارد روی مصرف می کند . بنابراین همه ی این ها عوارض دار میشود . روی یک داروی مقوی است و بیش تر از دو ماه پیاپی نباید مصرف بشود . ما از نظر واکسیناسیون در برابر کشورهای دیگر بالاتر هستیم و این واکسیناسیون از بیماری ها جلوگیری می کند .
www.ch3.ir