سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

چه اتفاقی می افتد که فردی به سرماخوردگی مبتلا میشود و آیا ویروس ها از محیط وارد بدن میشوند ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر بیژن صدری زاده، متخصص بیماری های عفونی:
در مورد بیماریهای عفونی و واگیر دار یک اصطلاحی هست که می گویند مخزن بیماری یا ویروس کجاست ؟ مخزن میکروب کجاست ؟ در سرماخوردگی و انفولانزا که هردو بیماری ویروسی عفونی هستند ، مخزن ویروس در انسان است یعنی ویروس در بدن انسان است . البته در مورد انفولانزا مخزن ویروس به جزء در انسان در بعضی از پستانداران مثل خوک و اسب و پرندگان هم می تواند باشد ولی عمدتا مخزن آنانسان است . این ویروس ها در ترشحات دستگاه تنفسی فوقانی یعنی ترشحات مربوط به بینی ، حلق و برونش ها است . به این ترتیب کسی که سرماخوردگی دارد و راههای سرایت شان هم یکسان است . و بسیار بهم شبیه است . وقتی ویروس در دستگاه تنفسی فوقانی هستند چطور می توانند خارج بشوند ؟ وقتی شخص عطسه می کند ، سرفه می کند یا صحبت می کند . بنابراین همراه با قطارت ریز بزاق یا تراشحات بینی این قطرات ریز به هوا می آیند . اگر فضا باز باشد افرادی که سرفه یا عطسه می کنند و دچار انفولانزا هستند ، اگر جلوی دهانشان را نگیرند موقع عطسه و سرفه آن ترشحات می توانند تا فاصله ی یک متری به دهان ، بینی و چشم برسند و وقتی آن ترشحات به بینی ، دهان وچشم شخص برسد وارد دستگاه تنفسی شخص میشود و شخص گرفتار میشود . البته در فضاهای بسته و در محیط های شلوغ و پرجمعیت و بسته وقتی افرادی سرفه و عطسه می کنند ، آن ترشحات به فضا وارد میشود و وقتی دیگران هوا را استنشاق می کنند آنها هم دچار بیماری میشوند . راه دیگر غیر مستقیم است که ترشحات اگر باعث آلودگی دست بشوند یا دستگیره ی در و ... افرادی که با اشیاء آلوده تماس پیدا می کنند ممکن است دچار این بیماری بشوند .
www.ch3.ir