سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

خانمی هستم که در سن سی سالگی یک بار دریچه ی قلب من را گشاد کردند و الان که پنجاه و شش سال دارم دو سال قبل گفتند که دیگر نمی توان دریچه را گشاد کرد در نتیجه برای من دریچه ی میترال مصنوعی گذاشتند. قرار بود دریچه ی من آمریکایی باشد ولی الان در اکو مشخص شد که آلمانی است . برای خوردن وارفارین ما باید اطلاعات دقیقی داشته باشیم . من الان مشکلات زیادی دارم باید آب مروارید عمل کنم نمی دانم که می توان با این قلب خراب این کار را کرد یا خیر ؟ بعد از عمل مشکلات کم خونی زیادی داشتم و حدود سی کیلو وزن کم کردم . حتی به سرطان خون پزشکان مشکوک شدند ایمنی بدن من صفر شده است . اگر امکان دارد دکتر توضیحات بیشتری در خصوص دریچه ی آلمانی به من بدهند چون دریچه ی آمریکایی مادام العمر بود ولی نمی دانم که اینها چقدر عمر می کند . الان بسیار زیاد استرس و افسردگی دارم .

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر عبدالرضا محجوب، متخصص بیماری های قلب و عروق:
مشکل این خانم دقیقاً رماتیسم قلبی است . یعنی این خانم به احتمال نود و نه درصد در پنج یا شش سالگی دچار گلو درد چرکی شده اند . به این علت که نزد پزشک برده نشده اند یا پزشک متوجه نشده پنی سیلین زده نشده ، به دلیل عواقب عفونت استرپتوکوکی به این بیماری دچار شده اند . دریچه ای که به دلیل بیماری های رماتیسمی دچار مشکل می شود ، مانند یک ظرف پلاستیکی است که در کنار بخاری گذاشته شده و چروکیده شده است . متأسفانه هیچگاه به روز اول باز نمی گردد . پزشک این خانم کاملاً درست انجام داده اند . احتمالاً اول یا بالون زده اند یا به وسیله ای آن را باز کرده اند . در واقع دریچه ای که باید قطر آن چهار سانتی متر باشد بسته شده و تبدیل به یک سانتی متر شده است . در این صورت خون باید از این کانال رد شود و به تمام بدن خون رسانی بکند . این مسئله تنگی نفس و هزاران مشکل دیگر ایجاد می کند و فرد نمی تواند به زندگی خود برسد . راهکار این است که باید این دریچه را باز کرد . این کار را هم می توان از طریق جراحی بسته و با بالون انجام داد . یا اینکه عمل قلب باز انجام داد . اینکه دریچه چه نوعی است ما نمی توانیم بگوییم که ساخت این کشور یا آن کشور است . ما فقط می توانیم بگوییم که بعضی از دریچه ها فلزی هستند و برخی نیز به صورتی دیگر هستند . که هرکدام از اینها بسته به نوع آن فرق می کند . دریچه های فلزی عمر طولانی تری دارد ولی حتماً باید وارفارین خورده شود . پزشک ایشان مسلماً تمام این فاکتورها را برای گذاشتن دریچه در نظر گرفته اند. پزشک معمولاً بهترین کار ممکن را برای مریض خود انجام می دهد . پزشک حتی اگر خدای ناکرده برای مریض دلسوز نباشد برای کار خود که دلسوز است . پس من مطمئن هستم که بهترین کار را برای ایشان انجام داده اند. ولی اینکه نوع دریچه چه بوده من الان نمی توانم راجع به آن صحبت کنم . در این مورد که گفتند می خواهند کاتاراکت عمل کنند ایشان باید حتماً وارفارین مصرف کنند چرا؟ چون وارفارین دارویی است که نمی گذارد خون در بدن لخته ببندد . خون در بدن نرمال لخته نمی بندد ولی اگر یک جسم خارجی که فلزی است وجود داشته باشد ، بدن مستعد تشکیل شدن لخته برروی دریچه می شود . این لخته اگر تشکیل شود از روی دریچه حرکت می کند. ممکن است به مغز برود و مشکلاتی ایجاد کند و یا به جاهای دیگر بدن برود و مشکلات دیگری ایجاد کند . بنابراین ما باید به ایشان دارویی بدهیم که خون لخته نبندد. اگر الان چاقویی دست این خانم را ببرد سه یا چهاربرابر افراد عادی از ایشان خون خارج می شود و کنترل آن مشکل است . ما این مسئله را ایجاد کرده ایم که لخته در بدن ایشان تشکیل نشود . ولی ما خیلی مریض هایی داریم که عمل هایی انجام می دهند ما تمهیداتی داریم که بتوانند این اعمال جراحی را انجام دهند . تشخیص بیماری های دریچه ای و دیواره ها با اکو کاردیوگرافی است .
www.ch3.ir