سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

در مورد بیماری آب سیاه توضیح بفرمایید.

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر ناصر مافی، فوق تخصص شبکیه:
در زمان قدیم می دیدند که تعداد زیادی از افراد بدون دلیل دیدشان را از دست می دهند و هیچ علائم ظاهری هم در آنها دیده نمی شد . بعلت ترس شدیدی که از این بیماری داشتند اسم آن را آب سیاه گذاشتند . امروزه این بیماری و مکانیزم های آن شناخته شده است . بیماری آب سیاه یا گلوکم ناشی از افزایش فشار چشم است . چشم مثل یک توپ می ماند . و در درون خودش یک فشاری ایجاد میکند . هر چه شما بیشتر این توپ را باد بکنید وقتی می خواهید آن را فشار بدهید محکمتر و سفت تر میشود . یک مایعی در داخل چشم ترشح میشود که بنام مایع زلالیه است که این فشار چشم را تنظیم می کند. اگر این فشار تنظیمش بهم بخورد بنحویی که آن چشم بیش از حد باد بشود باعث میشود خونرسانی به سر عصب بینایی که ارتباط دهنده ی بین چشم و مغز است آن سلولها و فیبرهای ریز دچار صدمه بشوند و فرد به مرور زمان دیدش را از دست بدهد . چیزی که در این بیماری بد است این است که تغییرات اولیه اینقدر خفیف است که ممکن است فرد اصلا دقت نکند و متوجه نشود و زمانی متوجه بشود که میزان زیادی صدمه به آن وارد شده باشد . وقتی ما می خواهیم اشیاء را ببینیم دو حالت دارد یا اینکه دید مرکزی (نقطه ای که بیشترین دقت دید را دارد ) من به چهره ی شما نگاه می کنم چهره ی شما را می بینم ، این دید مرکزی من است. یک قسمتهایی از فضا را هم می بینم مثلا سقف وقسمتی از کف را می بینم و از اطراف هم می بینم ، به این میدان دید می گوییم یعنی وسعتی از فضا که ما می بینیم . در این بیمرای دید مرکزی دچار اختلال نمیشود وسعت دید دچار اختلال میشود بنابراین در دید این افراد همه چیز خوب است و احساس می کنند که همه چیز را می بینند سوزن را نخ می کنند ولی توجه نمی کنند که وسعت دید از فضا دارد کم میشود. و بعد متوجه میشوند که دیدشان مدل تونلی پیدا کرده است و مثل این است که از وسط یک تونل نگاه می کنند دور تا دور سیاه و وسط را می بینند . این دیگر مرحله ی خوبی برای مراجعه نیست . ما دوست داریم قبل از اینکه آن وسعت فضا را از دست بدهند درمان بشوند . بنابراین افرادی که سابقه ی این بیماری را در خانواده دارند حتما مراجعاتی داشته باشند و افراد سالم هم بعد از چهل سالگی باید مراجعاتی داشته باشند. این حالت مادر زادی هم دارد که چشم بزرگ میشود و همزمان اشک ریزش دارند و علائمش در بچه ها به این شکل است .در بالغین دو گروه عمده ی آب مروارید داریم . نوع زایه باز و نوع زاویه بسته . نوع زاویه ای باز همان است که برای فرد تغییری در دید احساس نمیشود تا وقتی صدمه ی خیلی شدید ایجاد بکند . در نوع زاویه بسته ، فشار چشم بالا می رود ، چشم قرمز میشود ، اشک می آید ، درد شدید چشم ، سردرد ، تهوع و استفراغ دارد . درمان های آن هم با هم فرق می کند . برای آنها درمان های دارویی ، لیزری و جراحی داریم . آنهایی که سابقه دارند حتما مراجعه کنند و آنهایی که سابقه ندارند بعد از چهل سالگی برای گرفتن فشار چشم مراجعه بکنند.
برای پیشگیری از آب مروارید از کوچکی از عینک آفتابی استفاده کنند و در معرض آفتاب قرار نگیرند و تغذیه مناسب داشته باشند مثل میوه جات و سبزیجات تازه . دیگر اینکه مواظب باشند که ضربه ای هم به چشمشان نخورد .
www.ch3.ir