سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

استفاده از قرص هایی که تبلیغ می کنند که برای رشد قد موثر است ، آیا ممکن است اثر سوئی داشته باشد ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر علی ربانی، فوق تخصص غدد کودکان:
بله یکسری المانها مثل منیزیوم ، کلسیم ، زینک ، سلنیوم و بسیاری از ویتامین ها در یک حد مجاز و معینی ، بدن ما نیاز دارد . معمولا هم این ها در غذا موجود است . اگر غذای مطلوبی را در شبانه روز استفاده بکنیم معمولا این ویتامین ها به بدن ما میرسد. اما بعضی از اِلمان ها مثل آهن زینک به دلایلی کمبود داریم . بررسی های متعددی در تهران شده که نشان می دهد 60 الی 70 درصد دختران ما ، سطح ویتامین دی بدنشان ناکافی است . یعنی در حد پایین نرمال است . البته نه این که بیماری ایجاد بکند ، بلکه باید سطح ویتامین دی بالا بیاید . و پسرها با درصد کمتری سطح ویتامین دی بدنشان ناکافی است . اخیرا وزارت بهداشت تصمیم گرفته که در مدارس به دخترها آهن بدهد یا قبل از اینکه ما نمک مان را ید دار بکنیم ، کمبود ید داشتیم . این ها یک بیماری و بار اقتصادی وسیعی را در کشور ایجاد می کنند که وزارت بهداشت آن اقدامات لازم را انجام می دهد . در مورد ویتامین دی کاهش منجر به بیماری وجود ندارد یعنی کمتر شده و کاهشی که انسان را مستعد بیماری می کند کمتر است. و معمول هم هست که افراد این ویتامین ها را در حد مجاز مصرف می کنند . بنظر من این مسئله ای نیست که در سطح ملی مطرح باشد ولی در مورد ید و آهن برای دختران در سطح مدارس بررسی شده و الان تجویز میشود ولی این مفهومش این نیست که ما سرخود این مقدار ویتامین را به بچه ها بدهیم و فکر کنیم کار مناسبی می کنیم . در پزشکی کِرمی بنام اف تی تی داریم ، بچه هایی که وزن نمی گیرند . بچه سالم است و رشد می کند ولی وزن نمی گیرد . و اینها بچه های ریزی هستند . این ها با حدس این بیماری مورد بررسی قرار می گیرند . سالم هستند و چیز نادرستی ردآنها دیده نمیشود و همه ی ارگانها کار خودشان را می کنند ژنوم این بچه ها ریز است . خانواده ها انواع و اقسام ویتامین ها را به این بچه ها می دهند و گاهی هم ما پزشکان تجویز می کنیم . اتفاقا ویتامین ها برای آنهایی که رشد می کند ضرورتش بیشتر است برای اینکه برای رشد نیاز دارند . کسی که ساختار رشد بیشتری دارد ما باید به او ویتامین بیشتری بدهیم . برعکس کسانی که کمتر رشد می کنند به این مواد کمتر نیاز دارند . بینندگان فکر نکنند که هر چه بچه ویتامین بیشتری مصرف کند ، رشد بیشتری خواهد داشت یا سلامت شان بیشتر تنظیم میشود . الان تمام بچه هایی که شیر مادر می خورند از ویتامین آ + دی استفاده می کنند . چون اکثر مادرهای ما شیرشان از این بابت غنی نیست که اگر ما مادر را غنی بکنیم و به اندازه ی کای به او ویتامین بدهیم ، شیر هم از این لحاظ غنی میشود و دیگر لازم نیست که ما این ویتامین را برای بچه تجویز بکنیم .
www.ch3.ir