سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

در مورد جایگاه اورولوژی (جراحی کلیه ) و نقش کلیه در سلامت بدن توضیح بفرمایید.

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر ناصر سیم فروش، فوق تخصص اورولوژی (جراحی کلیه )اطفال :
در مورد دستاوردهای جدید کلیه خوب است که ما یک برگشتی به گذشته ی خودمان بکنیم و با آن مقایسه بکنیم . در سال 59 که من از خارج تخصص گرفتم و فارغ التحصیل شدم ، به ایران آمدم ، ما در کشوری زندگی می کردیم که 150 تا جراح کلیه داشت و همان موقع که من کارم را در شهر یزد شروع کردم ، همانجا ما جراح هندی داشتیم که نصف درآمدش را به خارج می فرستاد و جراحی های ساده و معمولی کلیه را انجام می داد و در تمام کشور جراح های هندی بودند که البته آنهاهم زحمت میکشیدند ولی افراد درجه یک و دو آنها به آمریکا و انگلیس می رفتند و جراح های درجه ی سوم آنها به کشور ما می آمدندکه با پزشکی بومی کشور ما و زبان و فرهنگ مردم ما آشنا نبودند . همان موقع من یک جزوهای را بنام خودکفایی به سمت اورولوژی نوشتم که در آن امروز را ترسیم کردم و راه رسیدن به مرزهای دانش در کشور و خودکفا شدن را در آن توضیح داده ام . که نوشته بودم ما باید به سمت آموزش تخصص های مختلف حرکت کنیم . من به رشته های دیگر کاری ندارم ولی در رشته ما با وجود تمام مخالفت هایی که بود تعداد متخصصین جوان در مراکز ما خیلی زیاد شده است . پزشکهایی که تربیت شده ی همین مملکت هستند کارهای زیادی در کار پروری و ارائه دانش به جهان از خودشان نشان میدهند . ما اگر این دانشکده ها را ایجاد نمی کردیم ، نیرو تولید نمی کردیم . ما آن موقع 150 تا جراح کلیه داشتیم ولی الان 13 مرکز جراحی کلیه ایجاد کرده ایم و نزدیک 1000 جراح کلیه در کشور داریم که بسیاری از آنها نه تنها تخصص جراحی پنج سال کلیه را بعد از دانشکده ی پزشکی گذرانده اند بلکه در قسمت های فوق تخصصی و شعب مختلف در زمینه ی پیوند کلیه ، لاپاراسکوپی و در زمینه ی سرطانها ، در زمینه های اطفال و زنان دوره هایی را تعریف کردیم که الان فارغ التحصیلانشان بصورت شبکه در کشور کار می کنند . بنابراین اگر ما در سه زمینه آموزش ، درمان و تحقیق بخواهیم صحبت کنیم ، باید بگویم ما در زمینه ی آموزش انقلابی در این کشور داشته ایم . یکی اینکه ما منابع انسانی را تربیت کرده ایم که آشنا به بیماری های ما و آشنا به علم روز بوده اند یعنی ما در کشوری زندگی میکردیم که حتی کتابهای درسی ما را اساتید نمی نوشتند زیرا تعدادشان کم بود وفقط به درمان می پرداختند .اما امروز اولین کتاب جامع اورولوژی در ایران توسط 70 الی 80 تن از اساتید در طی 15 سال نوشته شد و امروز افتخار می کنیم که بعنوان مرجع امتحانات جراحی تخصصی است یعنی این کتاب سه هزار صفحه ای که در دو جلد است و تمام بیماری هایی که دراین کتاب هستند حتی عکس ها و نقاشی هایشان ایرانی است و بسیاری از مقالاتی که در مجلات دنیا چاپ شده است در اینجا بعنوان رفرانس بکار رفته است. وقتی دانشجویان ما اینها را می خوانند ، می فهمند که دستاوردهای علمی ما در این چند سال چه بوده است. این یک دستاوردی بوده که در شاخه های مختلف کار شده است . مثلا در مورد پیوند کلیه سی سال پیش من خودم در هیئت امناء شورای عالی پزشکی بودم که بیماران به خارج اعزام می شدند و ما هفته ای نداشتیم که برای باروری چند بیمار به خارج از کشور اعزام نشوند . و دلارهای زیادی می بردند و بعد که برمی گشتند بچه می افتاد و باید دوباره می رفتند و مشکلات زیادی داشتند . تا اینکه در شهر یزد به همت مردانی که علاقمند به رشد کشور بودند مرکزباروری راه افتاد. حتی افرادی از کشورهای خاورمیانه به یزد می آمدند . به همت آقای دکتر افلاطونی مرکز باروری ایجاد شد که بعد در تمام کشور گسترش پیدا کرد . بنابراین دیگر مردم کشور مجبور نبودند برای باروری به خارج بروند . در قبلا در هفته چند بیمارسنگ کلیه برای سنگ شکنی به خارج می رفتند و ده هزار دلار میدادند و در مورد پیوند کلیه هر بیمار 50 تا 100 هزار دلار پول خرج می کرد اما امروزه بیش از 90 درصد در داخل کشور درمان میشوند با جدید ترین روش لاپاراسکوپی سنگها از طریق پوست در می آید و دیگر جراحی باز هم انجام نمی دهند . در زمینه ی پیوند کلیه با انجام بیش از 27 هزار پیوند کلیه که توسط 27 جراح پیوند که در مراکز خود ما تربیت شده اند بصورت شبکه در کشور انجام میدهند . ما با اختلاف زیاد در منطقه در پیوند کلیه اول هستیم و در دنیا ما مدل پیوند ایرانی را داریم . یک خبرنگار سوئدی یک ماه است که مرتب ایمیل می زندکه می خواهد بیاید ببیند که چرا ما تنها کشوری هستیم که لیست انتظار پیوند کلیه نداریم الان در امریکا 50 0هزار نفر در انتظار پیوند کلیه هستند . در کشور ترکیه حدود بیست هزار نفر در انتظار عمل پیوند کلیه هستند . ما با مدل ایرانی که درست کرده ایم ، هم پیوند از وراثت داریم پیوند از زنده ی فامیل داریم و تحولی که ما ایجاد کردیم پیوند زنده از غیر فامیل بود که ما بر روی یک زن وشوهر انجام دادیم که از نظر ژنتیکی هیچ قرابتی ندارند و پیوندهای ما همه ثبت است و ثابت کرده ایم که نتایج این پیوند غیر ژنتیکی مثل همان ژنتیکی است. یک کار بی نظیری که کرده این اینست که در کشور ما فقط ایرانی به ایرانی میتواند کلیه بدهد و افغانی به افغانی می تواند کلیه بدهد ولی افغانی عرب نمی تواند کلیه بدهد ، عرب نمی تواند به ایرانی کلیه بدهد . این باعث شده که در کشور ما این پیوند ، یک مدل ایرانی باشد .الان جامعه ی جهانی بسیار مشتاق است که بداند ما چکار کردیم بعلاوه ما برای دهنده ها یعنی اهداء کننده کلیه که ایثارکننده هستند جراحی لاپاراسکوپی را ایجاد کرده ایم که الان با بیش از 1400 پیوند کلیه اگر گزارش جهانی را بگردید هیچ گزارشی پیدا نمی کنید که 1300 جراحی با لاپارسکوپی انجام شده باشد . و در خاورمیانه این کار بطور روزمره انجام نمیشود ولی الان در مرکز ما حدود 8 سال است که بطور روزانه عمل با لاپاراسکوپی انجام میشود و کسی که سه ماه است کلیه به خواهر یا برادر خودش داده ، شما متوجه نمی شوید که او عمل شده است. این ها با زحمات شبانه روز همکارانم درکشور ایجاد شده است . همیشه می گفتند که اسلام مخالف رشد خانم ها و علم آنهاست . و تبلیغ میکردند ولی ما الان بیش از 40 جراح کلیه ی خانم که خیلی از آنها کارهای فوق تخصصی انجام میدهند و شما در دنیا کمتر می توانید پیدا کنید که کشوری 40 خانم جراح ماهر داشته باشد . این جراحان عمل محرک الکتریکی برای بی اختیاری ادرار در خانم ها را انجام میدهند . دختر بچه ای که باید روزی4 بار به خودش سوند می زده چون مثانه اش فلج بوده و نمی توانسته ادرار کند الان با الکترو نرومدی لیشن که برای اولین بار در ایران انجام شده و بزودی گزارش تفضیلی آن خواهد آمد ، بدون سونداژ خودش ادرار می کند و این حاصل زحمات شبانه روزی خانم های ما بوده است و ما برای دنیا یک الگویی هستیم برای حل مشکلات پزشکی خانم ها . و این فطری خانمهای دنیا است که می خواهند به خانم دکتر مراجعه کنند و ما در این زمینه پیشرفت های شگرفی داشته ایم که منتظر هستیم گزارش های علمی جهانی آنرا تنظیم کنیم و در مجلات جهانی بعنوان یک الگو ارائه بدهیم .
www.ch3.ir