سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

لطفاً درخصوص دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه ی سلامت توضیح بفرمایید.

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر داریوش طاهرخانی، عضو شورای عالی نظام پزشکی:
ما دستاوردهای زیادی در حوزه ی سلامت در ایران بعد از انقلاب اسلامی داشته ایم . در این خصوص نمونه های بسیار زیادی را می توانیم عنوان کنیم . من یک تاریخچه ای را خدمت شما عرض کنم . در سال 1978 در آلماتا که قسمتی از قزاقستان است سازمان بهداشت جهانی بیانیه ای را تنظیم کردند که طی آن مقرر شد خدمات اولیه ای را که لازم است تا افراد بتوانند در سطح اولیه ی بهداشت و درمان به سر ببرند و سلامتی آنها تضمین شود ،همه ی دولت ها در این راستا حرکت کنند . به گونه ای برنامه ریزی کنند که همه ی مردم از حداقل های تعریف شده برخوردار باشند . البته من نمی خواهم وارد آن بحث شوم . آن ده مورد بود، مثلاً دسترسی به آب آشامیدنی سالم یکی از آن موارد بود . همین واکسیناسیونی که همه ی بچه های زیر پنج سال امروز در ایران واکسینه می شوند یکی دیگر از این موارد بود . که به هر حال آن روز مقرر شد که تا سال 2000 همه ی کشورهای دنیا بتوانند به آن اهدافی که تعیین شده بود برسند . ایران از جمله کشورهایی بود که در سال 2000 به همه ی اهداف خود رسید . یعنی امروز ما دیگر در ایران بچه ی زیر پنج سالی را نداریم که واکسینه نشود . یا آب آشامیدنی سالم در دسترس همه ی مردم ایران است . یا مراقبت های دوران بارداری برای همه ی خانم های باردار در ایران به نحو احسن صورت می گیرد . اگر ما امروز دقت کنیم شاخص های بهداشت و درمان کشور از حد مطلوبی برخوردار است . یعنی وقتی میانگین کشوری را اعلام می کنند می بینیم همه ی شاخص ها نشانگر این مسئله است که سطح بهداشت و درمان حتی نسبت به کشورهای توسعه یافته از رقم قابل قبولی برخوردار است . اما یک نکته وجود دارد آیا همه ی مردم ایران صرف نظر از جغرافیای محل زندگی ، فرهنگ ، جنسیت و درآمدی که دارند از نظر شاخص ها یکسان هستند . قطعاً اینگونه نیست . یعنی امروز در نقاطی از ایران ما می بینیم که شاخص ها از رقم های مطلوبی برخوردار نیستند . و در مقابل در بعضی از نقاط شاخص ها بسیار بالاتر از میانگین کشوری است . که اینها یکدیگر را همپوشانی می کنند و عددی را که ما برای کل کشور می بینیم ، عدد مناسب و قابل قبولی است . بنابراین یکی از اهداف دستگاه هایی که مرتبط با نظام سلامت می شود این است که طوری حرکت کنند که دسترسی و دستیابی اکثریت مردم به خدمات بهداشتی و درمانی عادلانه شود . یعنی شاخص ها در همه ی اقصی نقاط کشور به حد قابل قبولی برسد . که البته این دستاوردها حاصل تلاش یک وزیر بهداشت یا یک دولت خاص نبوده است . این روندی بوده که از سال 1357 شروع شده و تا امروز ارتقاء داشته و نهایتاً ما به حد مطلوبی رسیده ایم . که همینجا عرض کنم این حاصل تلاش همه ی افرادی است که در حوزه های مختلف در خصوص سلامت کار کرده اند . یعنی بهورزهایی که در دورترین نقاط کشور ، جاهایی که حتی مسیرهای صعب العبوری بوده که این افراد مجبور بوده اند برای رفتن از یک روستا به روستای دیگر در بهمن ماه یا دی ماه در برف از یک موتورسیکلت استفاده کنند که حتی شاید از آن هم نتوانسته اند استفاده کنند و مسیرهایی را پیاده طی کرده اند . که اما امروز به این وضعیت مطلوب رسیده ایم . همینجا من از همه ی افرادی که در جایگاه های مختلف ، در حوزه ی سلامت تلاش کرده اند سپاسگزار هستم.
www.ch3.ir

نظرات کاربران