سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

موفقیت عمل پیوند قرنیه به چه عواملی بستگی دارد ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر خسرو جدیدی، فوق تخصص قرنیه و جراح چشم:
یکی بحث پیوند دهنده ی قرنیه ی ماست . یعنی هرچه دهنده ی ما کیفیتش بالاتر باشد موفقیت بهتر است . دهنده های ما می توانند از یکسال تا هفتاد سال باشند ولی هرچه سن جوانتر باشد دهنده ی بهتری محسوب میشود . بحث دیگر مراقبت های بعد از عمل است . تکنیک جراحی هم خیلی با اهمیت است . در مجموع الان پیوند لایه های قرنیه انتخاب اول ماست . ما هرچه به جلو می رویم می بینیم که موفقیتشان بیشتر است . موفقیت پیوند لایه خیلی بهتر است و دید بهتری هم برای بیمار خواهیم داشت . و میزان رد پیوند هم در پیوند لایه ای کمتر است بخاطر اینکه ما در یک لایه از قرنیه پیوند انجام می دهیم و بقیه لایه ها سرجای خودش باقی می ماند . سلامت کلی چشم در موفقیت عمل مهم است . موفقیت پیوند در قوز قرنیه خیلی بالاست بخاطر اینکه بقیه عناصر چشم سالم هستند و در ضربه موفقیت عمل پیوند کمتر است زیرا در اثر ضربه احتمال دارد که چشم آسیب شبکیه یا آسیب دیگری دیده باشد . کسانی که دچار تنبلی چشم هستند ، موفقیت عمل در آنها کمتر است . آنهایی که از بچگی دچار لک قرنیه دارند چون احتمال تنبلی چشم در آنها بالاست میزان موفقیت در آنها کمتر است . در سوال بالا اگر دید پدرشان درحدی است که خیلی مشکل ندارند و می توانند به زندگی ادامه بدهند ، ما پیوند را توصیه نمی کنیم ولی اگر دیدشان خیلی کم است و مشکل دارند باید تصمیم گرفت . یکی ازعوامل موثر در پیوند قرنیه این است که چشم تنبلی نداشته باشد . در این افراد احتمال تنبلی چشم بالاست . یکی دیگر از عوامل موفقیت بستگی به علت زمینه ای آن دارد . کسانی که بخاطر قوز قرنیه پیوند انجام میدهند ، موفقیت در آنها بیشتر است و کسانی که بصورت اورژانسی بخاطر سوختگی شیمیایی یا عفونت قرنیه پیوند انجام میدهند موفقیت کمتری دارند . بخاطر اینکه عوامل دیگر در اینجا خیلی نقش دارد . کسانی که خشکی چشم شدید دارند ،کسانی که مشکل پلکی دارند ، موفقیت در آنها کمتر است . ولی کسانی که یک لک در قرنیه شان وجود داشته باشد یاکسانی که تبخال چشمی دارند که مرتب عود می کند ، معمولا موفقیت عمل در آنها 90 درصد است . پیوند قرنیه یکی از موفق ترین پیوندهای اعضاء بحساب می آید .
سوال – من یک پسر سه ساله دارم که مردمک های چشم او بیضی هستند و گرد نیستند .دکتر گفتند که کامل نشده اند .الان می گویند که تنبلی چشم دارد و هم آستیگمات است . گفته اند که اگر بزرگ بشود ممکن است چشم هایش آب مروارید بیاورد . فقط یک چشمش تنبلی دارد و و درجه ی آن 5/6 است و یک چشمش یک نمره آستیگمات است . آیا در آینده برای دید او مشکلی پیش می آید ؟
پاسخ – این یکی از بیماری های مادرزادی چشم محسوب میشود که اینها بطور مادرزادی یک قسمت هایی از چشم شان تشکیل نمیشود که این تشکیل نشدن بستگی به حدتش دارد . گاهی فقط مردمک چشم شان تشکیل نشده و حالت بیضی دارد که ما تعبیر به یک گلابی معکوس می کنیم یا اینکه عدسی شان تشکیل نمیشود یا گاهی شبکیه شان تشکیل نمیشود . هر کدام از اینها متفاوت است . اگر در حد خیلی مختصر باشد ، در آینده مشکلی برایش ایجاد نمیشود . و دیدشان بهتر میشود ولی بحالت طبیعی نمیشود. چیزی که الان مهم است این است که بایدعینک را بطور کامل استفاده کنند وعینک مثل غذای روز برایشان واجب است . تنبلی چشم شان درمان بشود و بستن چشم هم خوب است. در آینده چه اتفاقی می افتد بستگی به شدت این دارد و اگر آب مروارید هم بیاورند ، قابل جراحی است . و نگران کننده نیست . دیدشان بهتر میشود ولی به حد یک دید سالم نمی رسد . ما باید سعی کنیم که در تمام قسمتهای بدن سلامتی را داشته باشیم . این را برای کسانی می گویند که یک چشم شان سالم و یک چشم شان تنبل است ، فکر نکنند که چشم تنبل خوب نیست . ما بارها دیده ایم در سن بالاتر چشمی که سالم بود دچارعارضه میشود و چشمی که دیدش کم بود ، چشم اصلی شخص میشود . و با آن زندگی می کنند . همین بچه ای که الان سه سالش است باید از چشم معیوب خوب حفاظت کرد بخاطر اینکه درآینده هر چه دید بدست بیاورند بهتر است زیرا ممکن است چشم سالم دچار عارضه بشود و مشکل پیدا کند و با همین چشم معیوب زندگی را ادامه بدهد . من از کسانی که دید یک چشمشان خیلی کم است خواهش می کنم که از این چشم معیوب خوب مراقبت کنند شاید در آینده دید چشم اصلی آنها بشود .
www.ch3.ir