سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

در مورد روغن های قابل جذب و غیر قابل جذب توضیحاتی بفرمایید .

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر احمد رضا درستی، متخصص تغذیه:
ما یک ماده ی روغنی بنام کلسترول داریم . این کلسترول در بدن ما وجود دارد زیرا بدن ما به آن احتیاج دارد . بعضی ها تصور می کند که کلسترول یک ماده ی مزاحمی است که در خون آنها پیدا شده است . بدن ما کلسترول را بطور طبیعی تولید می کند و به آن نیاز دارد . اگر این نوع چربی نباشد اصلا ویتامین D تولید نمیشود و بسیاری از مواد موجود در بدن تولید نمیشود و سلول های ما استحکام کافی ندارند . پس ما به ماده ای بنام کلسترول نیاز داریم . این کلسترول توسط دو ماده بنام ال دی ال و اچ دی ال در خون حرکت می کند . و دو کار مخلتف در بدن ما انجام میدهد . نوع اچ دی ال کارش این است که آن حامل می آید و کلسترول اضافی را می گیرد و نمی گذارد در سلول ها تجمع پیدا کند و اینها را به کبد تحول می دهد تا بسوزاند و آنها را از دور خارج کند . در حالیکه ال دی ال کلسترول را از کبد تحویل میگیرد و به زور در سلول های ما جاسازی می کند .این کار ال دی ال در دراز مدت سبب سخت شدن سلولها و بخصوص سلولهای عروق و پرفشاری خون و سکته و ... میشود . روی همین حساب می گویند که کلسترول زیادی خوب نیست و نباید از حد مناسبش بالاتر برود . مثلا شما فکر کنید که می خواهید به ماشین تان بنزین بزنید. یک نفر کم بنزین می زند و بعد میگوید که نکند در راه بمانم و چهل لیتر بنزین می زند در حالیکه ماشین او فقط سی لیتر گنجایش دارد و ده لیتر آن در کنار ماشین ریخته میشود . اگر کلسترول در حد نیاز در بدن ما بود ،اگر خیلی پایین افتاد خوب نیست و اگر بالا رفت هم خطرناک است . حالا مشکل ما این است که این ال دی ال کلسترول وقتی در بدن بالا می رود، دائم خطر را افزایش میدهد . یعنی آن حاملی که به زور چربی را سلولها تزریق می کند ، زیادی آن خوب نیست . در غذاهای حیوانی که ما می خوریم مثلا اگر گوشت قرمز را درنظر بگیریم ، 5 درصد گوشت بسیار لخم زیبای قرمز هنوز دنبه ی پنهان است و چربی است که ما نمی بینیم . در تمام انواع غذاهای حیوانی کلسترول وجود دارد . وارد بدن ما میشود . حالا کسی که بیاید دنبه بخورد و کره ی زیاد بخورد ، این فرد معدن کلسترول را با دست خودش وارد بدنش می کند . خوردن چنین غذاهای حیوانی یعنی گوشت قرمز فراوان ، غذاهایی که دنبه ی زیادی دارند ، کره ی آب شده و لبنیات پرچرب ، اینها میشوند سرمنشأ این که کلسترول بدن ما زیادی بشود بخصوص نوع ال دی ال که خیلی خطرناک بود در بدن ما خیلی بالا برود . حالا اگر کسی روغن گیاهی بخورد ، روغن گیاهی هیچ نوع کلسترول ندارد و به بدن ما هیچ لطمه ای را وارد نمی کنند و حتی درکسانی که کلسترول خون شان بالا رفته ، خوردن گیاهان و روغن گیاهی کمک می کند که کلسترول خونشان بخصوص آن نوع خطرناک پایین هم بیاید . ما تبلیغاتی را می بینیم که به ما اشتباه پیام میدهد . مثلا فلان روغن گیاهی که ما تولید می کنیم کلسترول ندارد . درست می گوید ولی مفهوم این جمله این است که فقط روغن گیاهی ما کلسترول ندارد و بقیه دارد . هیچ نوع گیاهی و هیچ نوع روغن گیاهی خالصی کلسترول ندارد . می خواهد روغن زیتون یا پنبه دانه یا ذرت باشد ، همه ی اینها از کلسترول عاری هستند و وقتی ما می خواهیم غذا بخوریم باید رعایت بکنیم ، آن روغن حیوانی و غذاهایی که چربی و کلسترول حیوانی زیادی را در اختیار بدن ما می گذارند را در حد مناسبی که به بدن ما لطمه نزند دریافت بکنیم .
www.ch3.ir