سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

شوهر من چهل و هفت سال سن دارد . الان کلیه های او از کار افتاده است . چون خیلی قبل کلیه های او سنگ داشته است و عمل کرده است . تقریباً حدود پنج سال است که کلیه های او از کار افتاده اند . الان هم حدود سه یا چهار ماه است که تحت نظر پزشک هستند و آزمایش انجام داده اند گفته اند که پروستات ایشان بزرگ شده است . می خواستم از آقای دکتر سوال کنم که چه توصیه ای برای ایشان دارند ؟ البته هنوز دیالیز نمی شوند چون چند درصد از کلیه ی ایشان هنوز کار می کند .

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر محمد رضا نوروزی، جراح و متخصص بیماری کلیه و مجاری ادراری:
کلیه یک خوبی دارد اینکه خداوند دو کلیه را گذاشته است و اگر یکی از آنها نیز کار کند کافی است . بدن مقاوم است و حتی اگر حدود بیست تا بیست و پنج درصد از کلیه کار کند ، بدن ثبات خود را حفظ می کند یعنی مواد زائد را دفع می کند . بیماری هایی که افراد زمینه دارند مانند عفونت های مزمن ، سنگ های مزمن اگر زود درمان نشوند می توانند در آینده باعث کم کاری کلیه شوند . بچه های کوچکی که ادرار آنها پس می زند و عفونت های مکرر می گیرند می توانند باعث اختلال کار کلیه شوند . خوشبختانه کارکرد کلیه ی ایشان چون هنوز به حدی که بخواهد دیالیز شود نرسیده و خیلی از مواقع با درمان های حمایتی مثلاً مصرف رژیم کم نمک ، رعایت پروتئین ، مراقب باشند که سنگ نگیرند . اگر سنگ گرفتند سریعاً درمان کنند و یا اگر عفونت ادراری گرفتند سریع تشخیص دهند و درمان شوند . می توانند با همین وضعیت کلیه در بسیاری موارد تا آخر عمر زندگی کنند . یکی از مواردی که می تواند آسیب برساند همین بزرگی خوش خیم پروستات است . یعنی مردهای پنجاه سال به بالایی که غده ی پروستاتی که در مسیر ادرار است بزرگ می شود و راه را می بندد . ادرار بد می آید ، گیر می کند ، آخر ادرار باقی می ماند . فشار ادرار کم شده ، جهش آن کم شده . خانم های خانه می گویند که همسر ما شب ها پنج بار در دستشویی را به می زند . ما متوجه شده ایم که ایشان یک مشکلی دارد . طولانی در دستشویی می نشینند . اینها علائمی است که خانم خانه متوجه می شود که شوهر او یک مشکلی دارد . دختر خانه متوجه می شود که پدر خود یک مشکلی دارد . و این مسئله بزرگی خوشخیم پروستات است . با این بزرگی اگر ادرار خیلی در مثانه بماند و اگر ادرار خالی نشود می تواند باعث عفونت ادراری و آسیب به کلیه شود . ایشان که بزرگی خوش خیم پروستات دارد همکاران خوب ما که در بم هستند باید ابتدا درمان دارویی بکنند . اگر با درمان دارویی ادرار فرد خوب خالی شود و دیگر باقی نماند . عفونتی نکند و بتواند با دارو زندگی کند کافی است . اما اگر بخواهد ادرار بماند ، بند آمدن ادرار رخ دهد ، پس زدن ادرار رخ دهد، آن موقع باید بافت بزرگ شده را بردارند و در بیاورند تا ادرار روان شود و فشاری به کلیه ها برای عفونت و اختلال کارکرد نیاورد .
www.ch3.ir