شنبه، 27 فروردين 1390

پرسش :

در مورد مراقبت از بهداشت فردی دانش آموزان در مدارس ، نکاتی که باید مراقبین بهداشت در نظر بگیرند و نکاتی که والدین باید در منزل انجام دهند چیست؟

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر ربیعی راد، کارشناس ارشد پرستاری کودکان و متخصص دوره ی پرستاری زخم:
ما در یک کار پژوهشی در یکی از مناطق شهر تهران سنجیدیم و دیدیم که بهداشت دست شرایط خوبی نداشت . ولی موقعی که به همین بچه ها آموزش دادیم تأثیر آن را دیدیدم . اگر بخواهیم برنامه ی شستن دست در جامعه موفق باشد باید از سن کودکی شروع شود. دیده شده که تیم درمان ، پزشکان ، پرستاران ، فیزیوتراپان ، کارشناسان آزمایشگاه کمتر شستن دست را می پذیرند . در همه ی دنیا اینگونه است. بعد که روی آنها بررسی کرده اند دیده اند که آنها از کودکی آموزش لازم ندیده بودند . این رفتار و باور از ابتدا در آنها ایجاد نشده بوده. الان روی شستن دست در کودکان سرمایه گذاری می کنند . ما هم در کشور خود همین کار را می کنیم . بعد از اینکه شستن دست را در دبیرستان یا در مدرسه آموزش می دهیم . باید تیم دبستان یا تیم مدرسه مشاهده ی مداوم داشته باشند . در بین آنها یکی از بچه ها که بهترین بهداشت دست را دارد را مورد تشویق قرار دهند . امکانات لازم را در اختیار آنها بگذارند . مثلاً یک مدرسه ای با ششصد دانش آموز شش عدد شیر آب دستشویی دارد، شیر یکی از آنها خراب است . از زیر یکی از آنها آب می ریزد. یعنی درکل سه عدد شیر درست است . وقتی دانش آموز می بیند اگر در صف دست شستن بایستد بقیه ی زنگ تفریح خود را از دست می دهد موقعی که دستشویی رفت و بیرون آمد مستقیم به کلاس می رود . یعنی وقت خود را برای دست شستن نمی گذارد . باید امکانات فراهم کنیم . اگر ممکن است شیرها را تعمیر کنند . تا حدودی کلینکس و مایع صابون در کنار دستشویی باشد . بعد می توان از محلول هایی با پایه ی الکل استفاده کرد . اینها در محیط مدرسه باشد و بچه ها استفاده کنند . پس آموزش مداوم باشد . یک نکته ی مهم این است که باید پوستر نصب کرد . مثلاً برای نمونه بر روی پوستر نوشته است که آیا دست خود را شسته اید ؟ این به بچه شستن دست را یاد آوری می کند . می توانند به غیر از پوستر یادآوری که باید دست ها را شست ، پوستر مراحل شستشو را نیز تهیه کنند . می توان این پوستر مراحل را تهیه کرد و در کلاس گذاشت . برنامه ی هفتگی به خانواده بدهند . مثلاً بگویند این فرزند ما دست خود را به این ترتیب شسته است . اگر خانواده همکاری کنند شستن دست از طریق مدارس به خانه ها منتقل می شود و در جامعه شکل می گیرد . اگر به افرادی مانند مدیر و معلم شیرینی تعارف کنند و آنها بگویند باید دست خود را بشویم بعد برمی دارم اثر گذار است . یا اینکه وقتی پدر خانواده وارد خانه می شود دست خود را اول از همه بشوید . مادر وقتی سبزی پاک کرده بلافاصله اول دست می شوید تأثیر می گذارد . این مسئله از کودکان شروع می شود و نسل بعدی بیشتر به بهداشت دست خود توجه می کنند .
www.ch3.ir