شنبه، 27 فروردين 1390

پرسش :

لطفاً ساختمان کمر را توضیح بفرمایید . منظور از کمر درد چیست ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر محمد مهدی امام، فوق تخصص روماتولوژی:
کمردرد یکی از شایع ترین مشکلات استخوانی و اسکلتی است که تقریباً می توانیم بگوییم که همه ی افراد حداقل یک بار کمردرد را تجربه می کنند . هشتاد درصد افراد در طول زندگی حداقل یک بار کمردردی که می تواند آنها را اذیت کند و یک یا دو روز آنها را از کار بیندازد تجربه می کنند. البته آمارها متفاوت است . این رقم بسیار بالا است . اگر ما ندانیم که با کمردرد چکار باید بکنیم یک هزینه ی بسیار سنگینی را به بهداشت کشور و همینطور افرادی که کار می کنند تحمیل می کنیم . اما از نعمت هایی که خداوند در درجه ی اول به پزشکان و در درجه ی دوم به بیماران داده این است که بسیاری از کمردردها با یک سری رعایت ها خوب می شوند . و نیاز به کار خاصی ندارند . از این تعداد که گفتیم چیزی حدود هشتاد درصد ظرف دو ماه با اقدامات محافظتی و رعایتی خوب می شوند . و بستگی دارد که چکار بکنند که تکرار شود یا تکرار نشود . هدف ما از این برنامه این است که اولاً مردم کمردرد را بهتر بشناسند و اگر کمردردی دچار شدند یک کاری بکنند که تکرار نشود . و اگر به کمردرد مبتلا نشده اند یک کاری بکنند که آن را نگیرند . پس امروز در خصوص اقدامات حفاظتی و استفاده ی صحیح از کمر بحث خواهیم کرد . بخصوص در مورد علت های کمردرد . اما قبل از اینکه اینها را بدانیم یک پیش نیازی لازم است و آنهم این است که باید ساختمان کمر را بدانیم . ساختمان کمر معمولاً از پنج مهره تشکیل شده است . این مهره ها یک حالت بیضوی شکل دارند که قسمت جلوی آنها استخوانی است و قسمت خلف آنها نخاع وارد می شود . این قسمت خلفی که یک حالت سوراخ دارد نخاع در داخل آن قرار گرفته و رشته های عصبی از پهلوهای آن خارج می شود . بین این حالت های بیضوی شکل استخوانی یک سری ژل هایی قرار گرفته که به آن دیسک می گویند . مردم این دیسک را می شناسند و گاهی که می گویند دیسک پاره می شود این قست ژله ای است که بین استخوان ها قرار گرفته است . این قسمت کاملاً ژله نیست و اگر اینگونه باشد وامی رود . یک قسمت هایی دارد که سفت دور آن را گرفته است . یک چیزی حدود هشت تا ده لایه حداقل دارد که بصورت کاملاً سفت و الیافت های سفت هستند که اینها را گرفته است . پس یک هسته ی وسط ژله ای و یک سری الیاف هایی که محکم دور آن را گرفته است . حالا خواهیم دید که همه ی اینها برای تفهیم بهتر کمردرد به درد ما می خورد . برای اینکه این مهره ها بر روی هم لیز نخورند یک سری رباط هایی در قسمت جلو وپهلو محکم و یک مقدار ضعیف تر در قسمت پشت اینها را به هم نگهداشته اند . حالا هر قسمتی از آن دچار اشکال شود فرد می تواند دچار کمردرد شود . به عنوان مثال عضلاتی که در اطراف ستون مهره قرار گرفته یکی از شایع ترین علل کمردرد است . دوم این استخوانی که روی هم قرار گرفته هر بیماری داشته باشد ، مثل پوکی استخوان ، نرمی استخوان و غده های استخوانی اینها می توانند منجر به کمردرد شوند . این رباط ها اگر کشیده شوند که یکی از شایع ترین علل کمردرد همین مسئله است می توانند دردهای کمر حاد یا مزمن ایجاد کند . جالب است که بدانید آن دیسکی که بیرون زده می شود و بر روی اعصاب نخاعی فشار می آورد ، خود آن منجر به کمردرد نمی شود بلکه التهابی که در اطراف آن بوجود می آورد منجر به ایجاد کمردرد می شود . چرا که بدن با آن دیسک برخورد ندارد به این علت که آن قسمت ژله ای داخل الیافت است وقتی که فرد کار سنگین می کند و آن بیرون می زند با توجه به اینکه بدن با آن دیسک برخورد نداشته ، سلول های دفاعی مانند میکروب به آن حمله می کنند و یک التهاب خیلی شدید در آن ناحیه بوجود می آورد که منجر می شود دیسک چسبندگی پیدا کند و ... اشکالات عدیده ای را بوجود بیاورد . اما علت کمردرد همین دیسک و عضله و مشکلاتی استخوانی نیست . باید بدانیم که رماتیسم ها در ستون مهره می توانند منجر به ایجاد کمردرد شوند . من چند وقت پیش درخصوص کمردرد صحبت کردم عده زیادی از مردم مراجعه کردند و دیدیم که خیلی از آنها راست می گویند و دچار مشکلات رماتیسمی ستون مهره بودند . مشکلات رماتیسمی ستون مهره علائمی دارند که کاملاً آن را از گرفتگی دیسک و ستون مهره جدا می کند . که آن هم دردهای شبانه و سفتی صبحگاهی است. صبح ها که بیدار می شوند سفت است و وقتی فعالیت می کنند بهتر می شود . شب ها نیز بخاطر درد بلند می شوند . این چیزی است که بسیار نادر ما در دیسک می بینیم . دردهای دیسکی با استراحت بهتر می شود و با فعالیت آغاز می شود . پس اگر شما هم دردی دارید که شب ها عارض می شود و صبح ها باید یک مقدار تکان بخورید ممکن است که مشکل شما دیسک نباشد . حتی اگر MRI آن را نشان داده باشد . در این مبحث بحث خواهیم کرد . پس حالت های رماتیسمی نیز می توانند منجر به ایجاد کمردرد شوند . یکی از علت های مهم کمردرد که اغلب حتی از نظر ما پزشکان هم ممکن است دور بماند عناصری است که در اطراف کمر وجود دارد و منجر به ایجاد کمردرد می شود. به عنوان مثال مشکلات کیسه ی صفرا ،مشکلات لوزالمعده ، مشکلات معده ، مشکلات خصوصاً کلیه و غده هایی که در پشت کلیه قرار می گیرد ، مشکلات عروق های داخل شکمی ، مشکلات فتخ هایی که در داخل لگن وجود دارد . حتی دیابت می تواند کمردردهایی را بوجود بیاورد که ران نیز تیر بکشد . پس می بینید که علت کمردرد بسیار گسترده است وبجز دیسک و عضله ، رماتیسم ، غده ، مشکلاتی که در اطراف ستون مهره است همه ی اینها می توانند موجب کمردرد شوند. یک طیف گسترده ای از علت های کمردرد همیشه پیش روی پزشک است که باید آنها را دانه دانه با معاینه و شرح حال مشخص کند . تا بتواند علت واقعی کمردرد را پیدا کند . بخصوص در کمردردهای مزمن این قسمت هایی که گفتیم که عناصر داخل شکم ، رماتیسم و چیزهای دیگر هستند، خیلی رنگ بیشتری دارند و شایع تر هستند . پس به همین دلیل خصوصاً در کمردرد های مزمن باید به شدت به دنبال علت بگردیم و علت واقعی را پیدا کنیم و براساس آن درمان را انجام دهیم .
www.ch3.ir