دوشنبه، 5 ارديبهشت 1390

پرسش :

بهره هاي معنوي بيماري چيست؟

پاسخ :
رسولُ اللّه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
لا يَزالُ البَلاءُ في المؤمنِ والمؤمنةِ في جَسَدِهِ ومالِهِ وولدِهِ حَتّى يَلقَى اللّه‏َ وما علَيهِ مِن خطيئةٍ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
زن و مـرد مـؤمن پـيوسته در جـان و مـال و فرزندشان گرفتار بلا مى‏شوند تا آن كه بدون گناه ، خدا را ديدار كنند .
بحار الأنوار : 67 / 236 / 54 منتخب ميزان الحكمة : 222
*******
رسولُ اللّه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
المَريضُ تَحاتُّ خَطاياهُ كَما يَتَحاتُّ وَرَقُ الشَّجَرِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
گناهان شخص بيمار ، همچون برگ درخت ، مى‏ريزد .
الترغيب والترهيب : 4 / 293 / 56 منتخب ميزان الحكمة : 510
*******
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
السُّقمُ ، يَمحُو الذُّنوبَ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
بيمارى ، گناهان را محو مى‏كند .
بحار الأنوار ، جلد 67 ، صفحه 244 ، حديث 83 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 140
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
ساعاتُ الوَجَعِ ، يُذهِبنَ ساعاتِ الخَطايا .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
لحظه‏هاى درد ، [آثار ] لحظه‏هاى گناه را از ميان مى‏برد .
بحار الأنوار ، جلد 67 ، صفحه 244 ، حديث 83، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 140
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
إنَّ المُؤمِنَ لا يُؤجَرُ في مَرَضِهِ ، ولكِن يُكَفَّرُ عَنهُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
مؤمن در بيمارى‏اش پاداش داده نمى‏شود ؛ امّا گناه او فرو پوشانده مى‏شود .
كنز العمّال ، جلد 3 ، صفحه 312 ، حديث 6711 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 140
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
ما مِن مُؤمِنٍ يَمرَضُ مَرَضاً يُحرِضُهُ المَرَضُ إلاّ غُفِرَ لَهُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هيچ مؤمنى به بيمارى‏اى جانكاه مبتلا نمى‏شود ، مگر آن كه گناهش بخشوده مى‏گردد .
الفردوس ، جلد 4 ، صفحه 27 ، حديث 6082 عن عمر بن الشريد دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 140
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
مَنِ ابتَلاهُ اللّه‏ُ بِبَلاءٍ في جَسَدِهِ ؛ فَهُوَ لَهُ حِطَّةٌ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هر كس كه خداوند ، او را به گرفتارى جسمى بيازمايد ، آن گرفتارى برايش مايه فرو ريختن گناهان است .
كنز العمّال ، جلد 15 ، صفحه 902 ، حديث 43553 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 140
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
إنَّ المُؤمِنَ إذا أصابَهُ السُّقمُ ، ثُمَّ أعفاهُ اللّه‏ُ مِنهُ ، كانَ كَفّارَةً لِما مَضى مِن ذُنوبِهِ ومَوعِظَةً لَهُ فيما يَستَقبِلُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
انسان مؤمن ، چون بيمارى به وى برسد و خداوند ، او را عافيت دهد ، اين بيمارى ، كفّاره گناهان گذشته او و مايه اندرز براى آينده اوست .
كنز العمّال ، جلد 3 ، صفحه 307 ، حديث 6686 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 140
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
إنَّ اللّه‏َ لَيَبتَلي عَبدَهُ بِالسُّقمِ ، حَتّى يُكَفِّرَ ذلِكَ عَنهُ كُلَّ ذَنبٍ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
خداوند ، گاه بنده خويش را به ناتن‏درستى گرفتار مى‏كند تا اين ناتن‏درستى ، كفّاره هر گناه وى شود .
كنز العمّال ، جلد 3 ، صفحه 335 ، حديث 6820 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 142
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
إذا رَأَيتُمُ الرَّجُلَ ألَمَّ اللّه‏ُ بِهِ الفَقرَ وَالمَرَضَ ؛ فَإِنَّ اللّه‏َ تَعالى يُريدُ أن يُصافِيَهُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
چون كسى را ديديد كه خداوند ، او را به نادارى و بيمارى در ميان گرفته ، [بدانيد كه] خداوند متعال ، اراده كرده است كه او را پاك كند .
كنز العمّال ، جلد 6 ، صفحه 472 ، حديث 16602 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 144
*******
الإمام عليّ عليه‏السلام :
إذَا ابتَلَى اللّه‏ُ عَبداً أسقَطَ عَنهُ مِنَ الذُّنوبِ بِقَدرِ عِلَّتِهِ .
امام على عليه‏السلام :
اگر خداوند ، بنده‏اى را گرفتار [بيمارى] سازد ، به اندازه بيمارى‏اش از گناهان او فرو مى‏كاهد .
دعائم الإسلام ، جلد 1 ، صفحه 218 ، بحارالأنوار ، جلد 81 ، صفحه 176 ، حديث 13 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 146
*******
الإمام زين العابدين عليه‏السلام
- لِمَريضٍ قَد بَرَأَ: يَهنِئُكَ الطَّهورُ مِنَ الذُّنوبِ ، إنَّ اللّه‏َ قَد ذَكَرَكَ فَاذكُرهُ ، وأقالَكَ فَاشكُرهُ .
امام سجّاد عليه‏السلام
- خطاب به بيمارى كه بهبود يافته بود: پاك شدن از گناهان ، بر تو مبارك باد! خداوند ، تو را ياد كرده است . او را ياد كن ، و از تو درگذشته است . او را سپاس گوى .
تحف العقول ، صفحه 280 ، بحارالأنوار ، جلد 78 ، صفحه 138 ، حديث 10، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 146
*******
الإمام الرضا عليه‏السلام :
المَرَضُ لِلمُؤمِنِ ؛ تَطهيرٌ ورَحمَةٌ ، و لِلكافِرِ ؛ تَعذيبٌ ولَعنَةٌ ، وإنَّ المَرَضَ لايَزالُ بِالمُؤمِنِ ، حَتّى لايَكونَ عَلَيهِ ذَنبٌ .
امام رضا عليه‏السلام :
بيمارى براى مؤمن ، تطهير و رحمت ، و براى كافر ، عذاب و لعنت است . بيمارى ، همدم مؤمن مى‏ماند ، تا هنگامى كه هيچ گناهى بر وى نباشد .
بحارالأنوار ، جلد 81 ، صفحه 183 ، حديث 35 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 146
*******
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
إنَّ الرَّجُلَ لَيَكونُ لَهُ الدَّرَجَةُ عِندَاللّه‏ِ لايَبلُغُها بِعَمَلِهِ ؛ حَتّى يُبتَلى بِبَلاءٍ في جِسمِهِ ، فَيَبلُغُها بِذلِكَ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
انسان ، گاه داراى مرتبه‏اى در پيشگاه خداوند است كه با عمل خويش ، بدان نمى‏رسد تا آن هنگام كه به ابتلاى در جسم خود ، آزموده شود و بدين واسطه ، بدان مرتبت برسد .
كنز العمّال ، جلد 3 ، صفحه 335 ، حديث 6822 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 148
*******
الإمامُ الصّادقُ عليه‏السلام :
إنّ في الجَنّةِ مَنزِلةً لا يَبلُغُها عبدٌ إلاّ بالابْتِلاءِ في جَسدِهِ .
امام صادق عليه‏السلام :
همانا در بهشت منزلتى است ، هيچ بنده‏اى بدان نرسد مگر با بلايى كه (در دنيا) به بدنش رسد .
بحار الأنوار : 81 / 212 / 16
*******
الإمامُ الصّادقُ عليه‏السلام :
إنّه لَيكونُ لِلعبدِ مَنزِلةٌ عند اللّه فما يَنالُها إلاّ بإحْدى خَصْلتَينِ : إمّا بذَهابِ مالِهِ أو ببَلِيّةٍ في جَسدِهِ .
امام صادق عليه‏السلام :
بنده را نزد خدا مقام و منزلتى استكه بدان نرسد مگر با يكى از اين دو : از بين رفتن مال و دارايى‏اش يا رسيدن بلايى به جسمش .
الكافي : 2 / 257 / 23