دوشنبه، 12 ارديبهشت 1390

پرسش :

ابواب حديثى شيعه كه دلالت بر وجود امام مهدى عليه السلام دارد كدام است؟

پاسخ :
در مصادر حديثى شيعه، ابوابى به چشم مى خورد با روايات فراوان كه هر كدام دلالت صريح يا ضمنى يا التزامى بر ولادت و وجود امام مهدى عليه السلام دارد و تعداد زيادى از آنها صحيح السند است. اينک تنها به اين ابواب به صورت فهرست وار اشاره مى كنيم:

1- حجت بر خلق تنها توسط امام قائم است. در ذيل اين باب ده ها روايات وجود دارد كه برخى از سندها صحيح است. (1)
2- ائمه اركان زمين هستند. (2)
3- براى هر زمانى هدايت گرى است. (3)
4- ائمه واليان امر خدايند. (4)
5- امام مايه حيات مردم است. (5)
6- احاديث غيبت: ده‌ها روايت در مصادر حديثى وجود دارد كه دلالت بر اصل غيبت دارد و تعداد بسيارى از آنها صحيح السند است. رواياتى كه كلينى و ديگران در كتاب‌هاى حديثى خود نقل كرده‌اند. (6)
ابن فارس مى گويد: «ماده غيب اصل صحيحى است كه دلالت بر مستور بودن شىء از چشم ها دارد». (7)
فيومى مى‌گويد: «ماده غيبت به معناى دور شدن شىء است ...». (8)
7- احاديثى كه دلالت بر وجود دو غيبت براى حضرت مهدى عليه السلام دارد (ده حديث ).
8- احاديثى كه دلالت دارد بر اينكه غيبت او طولانى است (نود و يک حديث).
9- رواياتى كه دلالت بر علت غيبت دارد (هفت حديث).
10- روايتى كه دلالت بر فوايد وجود او انتفاع مردم در عصر غيبت از حضرت دارد (هفت حديث ).
11- رواياتى كه دلالت بر طول عمر او دارد (سيصد و هيجده حديث).
12- رواياتى كه دلالت دارد بر اين كه او دائما در سن جوانى است (هشت حديث).
13- رواياتى كه بر فضيلت ايمان به آن حضرت در عصر غيبت دلالت دارد. (بيست و سه حديث).

پی نوشتها:
1- كافى، ج 1، ص 177، ح 1 و 2 و 4 و ... ؛ كمال الدين، ج 1، ص 220؛ و ... .
2- كافى، ج 1، ص 197، ح 2.
3- كافى، ج 1، ص 191 و 192، ح 1 و 2 و 3.
4- كافى، ج 1، ص 193، ح 6.
5- كافى، ج 1، ص 203، ح 2.
6- كافى، ج 1 ، ص 336، ح 4 و 8 و 10 و 15 و 18؛ كمال الدين، ج 2، ص 480؛ و ... .
7- معجم مقاييس اللغه، ماده غيب.
8- مصباح المنير، ماده غيب.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی ، انتشارات مسجد مقدس جمکران