شنبه، 19 آذر 1390

پرسش :

فرزندم تازه متولد شده است. از چه زماني و با چه راهکارهايي بايد روحيه استقلال را در او ايجاد کنم؟

پاسخ :
فرزند شما تا يک سالگي نياز جدي به شما دارد تا دوران دلبستگي را به خوبي بگذراند؛ اما از آن پس، با راهکارهاي ذيل از وابستگي او بکاهيد و بر استقلالش بيفزاييد:
1. جداسازي براي خواب: 12 تا 18 ماهگي مناسب ترين سن جداسازي کودک براي خواب است(ر.ک: ج1، ص 101-104) . اتاق مستقل، روحيه استقلال را در او ايجاد مي کند.
2. واگذاري امور شخصي: کودک از 2 سالگي به بعد مايل است کارهاي شخصي اش( غذاخوردن، لباس پوشيدن، به پا کردن کفش و...) را خود انجام دهد. حتي اين ميل گاهي در کودکان 6 ماهه هم ديده مي شود که دست مادر را کنار مي زند تا خود شيشه شير را بگيرد؛ پس به اين ميل فطري اش توجه و از آن استفاده کنيد.
براي انجام امور شخصي کودک، زمان ويژه اي را در نظر بگيريد تا او را هنگام رفتن به ميهماني يا مهدکودک در تنگنا قرار ندهيد و دستپاچه نکنيد. در صورت ضرورت مي توانيد از او بخواهيد تا برخي کارها( کشيدن زيپ شلوار، بستن دکمه هاي پيراهن، بستن بند کفش ها و...) را داخل خودرو انجام دهد.
3. بازي: بازي هايي از قبيل خاله بازي يا خانه بازي مي تواند استقلال او را تقويت کند؛ زيرا در قالب بازي، زندگي مستقلانه را تمرين مي کند.
چند توصيه:
أ. از مراقبت شديد کودک خود بپرهيزيد.
ب. در ناسازگاري هاي او با خواهر و برادر دخالت نکنيد.
ج. مو، بلوز و يقه او را صاف نکنيد.
د. اگر کسي از فرزند شما مطلبي را مي پرسد، به جاي او پاسخ ندهيد. امور پيش گفته، استقلال کودک را به خطر مي اندازد.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388