شنبه، 19 آذر 1390

پرسش :

پسر 12 ساله ام بسيار فراموشکار است و وسايل مدرسه اش را در خانه و مدرسه جا مي گذارد. آيا راهي براي حل اين مشکل وجود دارد؟

پاسخ :
کودکان و نوجوانان، مستعد فراموشي اند و اين رفتار آنان عللي دارد:
1. اختلال در تمرکز: ممکن است فرزند شما دچار بيش فعالي همراه با اختلال در تمرکز باشد(ر.ک: ج1، ص 48).
2. مشکل روحي- رواني: گاهي علت فراموشکاري نوجوان، مشکلات روحي- رواني است. مشکلات روحي مربوط به خانه، مدرسه و محله را شناسايي و مرتفع سازيد.
3. مشغوليت فکري: گاهي به سبب فعاليت هايي چون اردو، مسابقه، قرار با دوستان و... حواسش پرت است. اين مشکل در بزرگسالان نيز فراوان ديده مي شود؛ پس مدارا کنيد.
چند توصيه
أ. مواردي را که به طور معمول فراموش مي کند، بنويسيد و در ديد او قرار دهيد.
ب. به او بياموزيد که پيش از ترک خانه، با خود بگويد: آيا چيزي را فراموش کرده ام؟
ج. به او بياموزيد که قبل از ترک خانه يا مدرسه، بدن خود را از فرق سر تا نوک پا وارسي کند تا ببيند کلاه، عينک، ژاکت، کيف و .... را برداشته است يا نه.
د. او را عادت دهيد که پيش از خروج از خانه يا مدرسه، وسايل داخل کيف( لوازم التحرير) خود را بررسي کند.
هـ. از او بخواهيد که تکاليف مدرسه اش را در دفترچه اي بنويسد و اگر دفترچه را هم فراموش مي کند، کف دست خود بنويسد.
و. در صورت فراموشي چيزي از روي بي دقتي، اجازه دهيد با پيامدهاي طبيعي رفتارش مواجه شود؛ براي مثال، اگر بارها وسيله اي از لوازم مدرسه را يادش مي رود، آن را برايش نبريد.
ز. اگر به جهت فراموشکاري، چيزي را گم مي کند، در يافتن آن کمکش نکنيد و او را واداريد تا قسمتي از پول شيء گمشده را از پول توجيبي اش بپردازد.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388