يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

فرزند 2 ساله‏ام اسباب‏بازى‏هايش را به همسالان خود نمى‏دهد. علت چيست و آيا مى‏شود اين روحيه را از بين برد؟

پاسخ :
اين رفتار، طبيعى است و بيشتر در همين سن ديده مى‏شود. كودك در اين سن، حس تملك دارد و با تمام توان از اسباب‏بازى‏ها يا اشيايى كه متعلق به او است، دفاع مى‏كند و مايل نيست ديگران (به ويژه همسالان) به آن‏ها دست بزنند.
لازم نيست اين روحيه را از بين ببريد. شما مى‏توانيد براى تعديل آن بكوشيد (ر. ك: ج 2، ص 81 و 82). يكى از راه‏هايى كه مى‏تواند مقدارى از حس تملك او را كاهش دهد، اين است كه ساعتى پيش از آمدن مهمانان به منزل شما، با اسباب‏بازى‏هايش بازى كند؛ البته به ميهمان هم توصيه مى‏كنيم هنگام حضور در مهمانى، اسباب‏بازى مورد علاقه فرزندش را همراه ببرد تا در صورت نياز، در اختيار او قرار دهد. اين عمل، مقدارى از جنجال ناشى از حس تملك فرزند ميزبان را مى‏كاهد.
راهكار ديگر اين است كه پيش از ديدار همسال، برنامه‏ريزى كنيد به اين معنا كه از فرزندتان بخواهيد اسباب‏بازى‏هاى مورد علاقه خود را جمع كند و فقط چيزهايى را در دسترس بگذارد كه مايل است به دوستش بدهد.
نكته مهم: فرزندتان را وادار نكنيد اسباب‏بازى‏هايش را به دوستش بدهد؛ زيرا اين اصرار، او را حريص‏تر مى‏كند و بر حس تملك او مى‏افزايد؛ اما مى‏توانيد به او هشدار دهيد كه اگر برخى از اسباب‏بازى‏هايش را به دوستش ندهد، ناراحت مى‏شود و او را ترك مى‏كند و ممكن است ديگر به خانه آن‏ها نيايد.
توجه داشته باشيد كه اين حس با اين شدت ادامه نمى‏يابد. او با افزايش سن، به كودكان ديگر علاقه‏مند مى‏شود و از بازى با آن‏ها لذت مى‏برد؛ در نتيجه حس بخشش و تعاون در او افزايش خواهد يافت.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388