يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

فرزند 1 ساله من، هنگام تعويض پوشك، مقاومت و گريه مى‏كند. آيا راهكارى وجود دارد كه او را راحت‏تر پوشك كنم؟

پاسخ :
فرزند شما از لحظه ورود به سن نوپايى در برابر دراز كشيدن، به پشت خوابيدن و تعويض پوشك مقاومت مى‏كند و هنگام تعويض، دست و پا و جيغ مى‏زند؛ البته در عين حال اجازه مى‏دهد كارتان را نيز انجام دهيد. اين رفتار بدان جهت است كه دوست ندارد حتى براى چند لحظه بازى‏اش قطع شود.
براى تعويض راحت‏تر پوشك نوپا، از راهكارهاى ذيل استفاده كنيد:
1. براى پوشك، نامى انتخاب كنيد و قبل از تعويض، آن را مانند عروسك خيمه شب‏بازى به حركت درآوريد. به جاى پوشك با لحنى بامزه حرف بزنيد و بگذاريد كودكتان را صدا بزند؛
2. هنگام تعويض، با او ارتباط برقرار كنيد. به چشمانش بنگريد؛ با او سخن بگوييد؛ با مهربانى به چهره‏اش لبخند بزنيد و پس از اتمام كار، او را در آغوش بگيريد؛
3. از روش حواس‏پرت كردن استفاده كنيد. اين روش در سن نوپايى كارايى دارد. حواس او را با يك اسباب بازى يا شيئى كه كمتر در اختيارش بوده و برايش تازگى دارد، پرت كنيد. اين شى‏ء مى‏تواند يك چراغ قوه كوچك باشد. اسباب بازى‏هايى كه روشن و خاموش مى‏شوند و مى‏توان رنگ نور آن‏ها را تغيير داد، بسيار سرگرم كننده هستند.
4. از ديگران استفاده كنيد. پدر يا يكى از اعضاى خانواده مى‏توانند با شكلك درآوردن، وسيله سرگرم كننده خوبى باشند؛
5. تكه‏اى چسب بر سر انگشتانش بچسانيد. تا زمانى كه او به جدا كردن چسب از انگشت موفق شود، كار شما نيز تمام خواهد شد؛
6. او را جلو آينه عوض كنيد. اجازه دهيد شما و خود را كه كنار آينه شكلك در مى‏آوريد و آواز مى‏خوانيد ببيند؛
7. مراقب دماى دست‏هاى خود در زمستان يا پمادى كه براى سوختگى كودك از آن استفاده مى‏كنيد باشيد. سرماى دست شما يا پماد، خاطره‏ى ناخوشايندى را از تعويض پوشك در او ايجاد مى‏كند و باعث مقاومتش مى‏شود؛
8. وقتى او را تميز مى‏كنيد، اجازه دهيد پاهايش را به اطراف پرتاب كند؛ از اين كار لذت مى‏برد و تعويض برايش خوشايند مى‏شود؛
9. از عصبانى شدن هنگام تعويض بپرهيزيد. عصبانيت شما ممكن است براى او سرگرم كننده و جالب باشد و بكوشد شما را بيشتر تحريك كند.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388