يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

پسرم 8 ساله است و بيش از حد خيالبافى مى‏كند. علت چيست و براى پيشگيرى از اين خيالبافى‏هاى افراطى چه بايد كرد؟

پاسخ :
خيالبافى‏هاى افراطى كودكان علل متفاوتى دارد:
1. فشارهاى روحى: فشارهاى روحى ناشى از اختلافات والدين يا تولد فرزند دوم و... جهان حقيقى را براى او تيره و تار مى‏كند و وى را به خيالبافى مى‏كشاند تا از دنياى واقعى بگريزد؛
2. برآورده نشدن نيازها: برآورده نشدن نيازهاى جسمى او (غذا، لباس، اسباب‏بازى) و روحى‏اش (محبت و توجه)، او را به خيالبافى مى‏كشاند تا در خيال به آن‏ها برسد؛
3. محروميت: محروميت كودك از علاقه‏مندى‏ها (پارك، سينما، شهربازى)، محروميت از ديدار نزديكان و همسالان، عامل مهمى براى خيالبافى‏هاى افراطى است. در حد توان به علايق او توجه كنيد؛
4. تنهايى: در صورتى كه برادر يا خواهرى ندارد، ارتباط او را با همسالان بيشتر كنيد؛
5. بيكارى: با برنامه‏هاى متنوع، جلو بيكارى او را بگيريد. ديدن متعادل تلويزيون (حدود 1 ساعت در روز (1))، نقاشى، مطالعه (البته نه داستان‏هاى خيالى)، بازى با همسالان يا با خودتان، بازى‏هايى كه به دست و فكر با هم نياز دارند (بازى‏هاى رايانه‏اى، بازى با كلمات، كارت بازى و...) او را مشغول ساخته، از خيالبافى باز مى‏دارد.
6. رقابت‏هاى شديد: اوج‏گيرى برترى جويى به سبب رقابت‏هاى شديد در مدرسه يا بين نزديكان در خيالبافى او مؤثر است.
پی نوشت:
1. ديدن زيادى تلويزيون، عامل تشديد خيالبافى است.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388