يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

كودك 5 ساله من گاهى رختخواب خود را خيس مى‏كند. آيا به او شب ادرار گفته مى‏شود؟

پاسخ :
شب ادرارى با بى‏اختيارى ادرار (Enuresis)، به معناى ناتوانى در كنترل ادرار، و نوع ويژه‏اى از مشكلات خواب كودكان است كه شرايط خاصى دارد. خيس كردن‏هاى اتفاقى، شب ادرارى نيست؛ حتى كودكان بزرگ‏تر از فرزند شما هم ممكن است به ندرت رختخواب خود را خيس كنند.
ما در صورتى كودك را شب ادرار مى‏دانيم كه دو بار در هفته و دست كم سه ماه پياپى رختخواب خود را خيس كند و حداقل سه سال سن يا سطح رشد معادل سه سال داشته باشد؛ بنابراين، به كودكان زير سه سال حتى با وجود اين شرايط، شب ادرار اطلاق نمى‏شود.
كودكان شب ادرار به طور معمول، همزمان و همراه با اين مشكل، نشانه‏هاى ديگرى نيز دارند: آنان عصبى و تحريك‏پذيرند و آستانه تحمل پايينى دارند؛ از تاريكى مى‏ترسند و به سختى مى‏خوابند؛ گاهى در خواب سخن مى‏گويند؛ احساس حقارت و ناامنى مى‏كنند؛ عملكرد ذهنى آنان اندك است و افت تحصيلى دارند؛ ناخن مى‏جوند و گاهى انگشت مى‏مكند.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388