يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

در صورتى كه منشأ شب ادرارى كودك، فشار روحى باشد، آيا مى‏توان با مراجعه به روان‏پزشك و مصرف دارو مشكل را حل كرد؟

پاسخ :
منشأ شب ادرارى فرزند شما هر چه باشد (ر. ك: ص) مى‏توانيد به روان‏پزشك مراجعه كنيد؛ اما در صورتى كه علت آن، فشارهاى روحى (اضطراب) باشد، زمانى مراجعه به روان‏پزشك مطلوب و لازم است كه شب ادرارى، باعث اختلالات رفتارى (ناخن جويدن، انگشت مكيدن، تيك و...) و افت تحصيلى شده باشد؛ در غير اين صورت، توصيه مى‏شود با از بين رفتن زمينه‏هاى فشار روحى او (ر. ك: ص) مشكل فرزندتان را حل كنيد.
خوشبختانه بيشتر كودكان مبتلا به شب ادرارى با منشأ پيش گفته، به ويژه در سنين پايين‏تر، بدون مراجعه به روان‏پزشك و بدون مصرف دارو و مشكلشان حل مى‏شود؛ البته اگر والدين، شرط پيشين (از بين بردن زمينه‏هاى فشار روحى) را رعايت كنند.
در هر صورت اگر مايليد به روان‏پزشك مراجعه كنيد، براى كودكان زير 6 سال توصيه نمى‏شود.
روان‏پزشك به طور معمول، «ايمى پرامين» (Imipramine) را براساس وزن كودك يا نوجوان تجويز مى‏كند كه بر عضله‏هاى اطراف مثانه اثر مى‏گذارد و كودك مى‏تواند در طول خواب، ادرار خود را نگه دارد. اين دارو حدود 20 درصد سبب قطع كامل و 80 درصد باعث كاهش شب ادرارى مى‏شود. متأسفانه با قطع ايمى پرامين، شب ادرارى در بيش از نيمى از كودكان باز مى‏گردد.
توجه داشته باشيد كه ايمى پرامين، عوارض جانبى (بى‏خوابى، خواب‏آلودگى، بى‏قرارى، كاهش اشتها، سردرد و عوارض كبدى) نيز دارد.
روان‏پزشك، افزون بر اين دارو، ديگر داروهاى ضد افسردگى مانند ترى سيكليك (Tricyclic) و آمفتامين (Amphetamine) را نيز تجويز مى‏كند. متخصص اعصاب و روان، گاهى از هيپنوتيزم نيز ممكن است براى اين مشكل استفاده كند. فايده هيپنوتيزم اين است كه كودك را بر مسلط شدن بر مشكل توانا مى‏سازد.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388