شنبه، 26 آذر 1390

پرسش :

فلسفه وجود عالم برزخ چيست؟

پاسخ :
قبل از بررسي فلسفه عالم برزخ، بهتر است نظري به فلسفه وجود عوالم دو طرف برزخ داشته باشيم. فلسفه زندگي دنيا به خوبي روشن است، چرا که محل امتحان و آموختن و پرورش و تحصيل کمالات و اندوختن عمل و جمع آوري زاد و توشه براي عالم ديگر است و طبق روايات، دنيا مزرعه آخرت است. و عالم آخرت نيز فلسفه ي وجودي اش روشن مي باشد چرا که مرکز انوار الهي، دادگاه بزرگ حق و محل رسيدگي به حساب و اعمال و رسيدن به قرب پرودگار است و در واقع تجسّم علم و عدل و حکمت خداوند تعالي است. با توجه به اين مطلب عالم دنيا و آخرت هيچ سنخيّتي ندارند و کاملاً با هم متفاوت است لذا وجود يک حد فاصل و يک مرحله ي متوسط لازم و ضروري است مانند هر مرحله ي متوسط ديگري که مرحله ي قبل و بعد آن کاملاً متمايز و متضاد باشد و کلاً انتقال از محيطي به محيط ديگر که از هر نظر با آن متفاوت باشد در صورتي قابل تحمل است که مرحله ي ميانه اي وجود داشته باشد که برخي از ويژگي هاي هر دو مرحله ي قبل و بعد در آن باشد وجود برخي ويژگيهاي قبل بخاطر مؤانست قبلي انسان با آن، و وجود برخي از ويژگي هاي مرحله ي بعدي بخاطر مؤانست با آن مرحله. و اين دقيقاً در عالم برزخ وجود دارد.
از طرفي شروع عالم آخرت، بعد از مردن همه ي مردم و با يک سري تغيير و تحولات اساسي صورت مي گيرد لذا بديهي است که تا رسيدن زمان لازم، براي ايجاد آن تغييرات و دگرگوني هاي اساسي، و برانگيخته شدن تمام مردم، اين روح انسان ها در جايي مستقر باشند و به حيات و زندگي خويش ادامه دهند تا در آخرت به حساب اعمالشان رسيدگي شود و زندگي جاويد و ابدي خويش را از سر گيرند.
منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم