شنبه، 26 آذر 1390

پرسش :

آيا در برزخ امکان يادگيري و تعليم و تعلم است؟

پاسخ :
طبق بسياري از روايات در برزخ، محبّين اهل بيت و شيعيان علي (ع) که در دنيا امکان آموزش و تعليم بطور کامل نداشته اند آنجا تحت تعليم قرار مي گيرند. تا بر کمالاتشان افزوده شود چنانچه امام موسي کاظم (ع) درباره ي آموزش قرآن در برزخ مي فرمايد: «مَن مات من اَوليائنا و مُحبّينَنا و شيعَتنا و لم يُحسن القرانَ عُلِمَ في قبره ليَرفَع اللهَ به من دَرَجَته فانَّ دَرَجات الجنَّة علي قدَرايات القُران يُقالُ لهُ اقرَأ وارقَ، فَيَقرَا ثمَّ يَرقي» (1) هر کس از دوستان و پيروان ما بميرد و هنوز قرآن را به طور کامل فرا نگرفته باشد در قبرش به او تعليم مي دهند تا خداوند بدين وسيله درجاتش را بالا ببرد چرا که درجات بهشت به اندازه ي آيات قرآن است و به او گفته مي شود بخوان و بالارو و او مي خواند و از درجات بهشت بالا مي رود. لذا آن اعمالي که انسان در دنيا تلاش کرده و به حد کمال دريافت نکرده (البته مرگ و يا عوامل ديگري سبب عدم حصول نهايي آن شده است) و از قبيل علم آموزي و کسب مهارتهاي بيشتر علمي است در جهان برزخ مي تواند کسب نمايد.
پی نوشت:
1- اصول کافي، ج2، ص 606، حديث 10.
منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم