شنبه، 3 دی 1390

پرسش :

« سابقون » ( پيشگامان ) چه کساني هستند و پاداش آنها چيست؟

پاسخ :
در سوره مبارکه واقعه گروههاي مختلف افراد را مورد بررسي قرار مي دهد و يکي از اين گروهها « سابقون » هستند که مي فرمايد « و السّابقون السّابقون اولئک المقربون في جنّات النعيم »(1) : و پيشگامان پيشگام، آنها مقربانند و در باغهاي پر نعمت بهشتند.
« سابقون » کساني هستند که نه تنها در ايمان پيشگامند، که در اعمال خير و صفات اخلاق انساني نيز پيش قدمند، آنها اسوه مردمند و به همين دليل مقربان درگاه خداوند بزرگند، و در انواع نعمتهاي مادي و معنوي بهشت قرار دارند. در روايات متعددي از پيامبر اکرم (ص) نقل شده که مصاديق « سابقون » را ذکر مي فرمايد، از جمله « الذّين اذا اعطوا الحقّ قبلوه، و اذا سألوه بذلوه، و حکموا للنّاس کحکمهم لانفسهم » : آنها کساني هستند که وقتي حق به آنها داده مي شود پذيرا مي گردند،و هنگامي که از حق سئوال شوند در اختيار مي گذارند و درباره مردم آنگونه حکم مي کنند که درباره خودشان (2).و نيز در روايات ديگري از ايشان است که در تفسير اين آيه مي فرمايند : « ذلک عليٌ (ع) و شيعته هم السّابقون الي الجنّه المقربون من الله بکرامته لهم »(3)، سابقون علي (ع) و پيروان او هستند که پيشگامان به سوي بهشت و مقربان درگاه خدايند به خاطر احترامي که خدا براي آنها قائل شده است. و نيز در روايتي از امام صادق (ع) است که خطاب به جمعي از پيروان خود فرمودند : « انتم السابقون الاولون و السّابقون الاخرون، و السّابقون في الدنيا الي ولايتنا، و في الاخره الي الجنه »(4)، شما سابقون نخستين و سابقون آخرين هستيد در دنيا پيشگام در ولايت ما بوديد و در آخرت پيشگام در بهشتيد.
پی نوشت:
1- واقعه / 10- 12.
2- تفسير مراغي، ج 27، ص 134.
3- تفسير نورالثقلين، ج 5، ص 206.
4- تفسير صافي ذيل آيه شريفه فوق.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کريمي، انتشارات جامعه القرآن الکریم